Regeringen lovar bredare testning
Den breddade testningsstrategin ska bygga på en överenskommelse mellan staten och regionerna, som dock ännu inte är tecknad.
– Det finns en samsyn om att så många som möjligt med symtom efter medicinsk bedömning ska testas, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Hittills har regeringens ambitioner varit betydligt högre än det antal tester som regionerna faktiskt utfört. Testningen har främst inriktats på vårdpersonal och patienter.
Men nu ska inte längre de fastlagda prioritetsgrupperna vara styrande för testningen. Alla med symtom ska kunna testas.
– Symtom och behov av smittspårning ska vara vägledande, säger Hallengren.
Hosta räcker ej
En oklarhet är om det ska krävas läkarutlåtande eller något annat för att någon med symtom ska få testas. Det räcker inte med att en person har hosta, enligt socialministern.
Regeringen hoppas också få fart på testningen genom att vara ännu tydligare med att staten ska stå för regionernas kostnader. Bedömningen är att ytterligare 5,9 miljarder kronor kommer att behövas utöver en tidigare meddelad miljard.
De pengarna är tänkta att även räcka till en mer aktiv smittspårning.
Folkhälsomyndigheten bedömer att allt fler regioner nu går in i en "senpandemisk" fas där smittspridningen går långsammare.
– I den fasen kan man sträva efter att hitta alla smittade och därför är en omfattande testning och smittspårning helt central, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Varifrån personal ska tas för bredare testning och aktivare smittspårning är oklart, men ett nationellt "utbrottsteam" ska sättas upp. Det ska stödja regioner i smittspårning och utredning av covid-19-fall.
Antikroppstest för alla?
En tredje del i den ändrade strategin är att bygga upp en storskalig serologisk testning. Det kallas även för antikroppstestning. Den ska ge svar på om en person haft covid-19.
I första hand kommer antikroppstestningen att gälla vård- och omsorgspersonal i sjukvården och äldreomsorgen och andra med samhällsviktiga yrken.
Regeringen vill att regionerna så småningom erbjuder befolkningen i stort en sådan test mot vanlig patientavgift.
– Som ett av de första länderna erbjuder vi bred serologisk testning, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.
Det blir upp till regionerna att bestämma hur den bredare testningen ska arrangeras. Per Bolund nämner drive in-testning och möjlighet att beställa hem test-kit för egenprovtagning.
Ser olika ut
– Det pågår redan väldigt mycket testning runt om i våra regioner och man utvecklar olika metoder. Det kommer kanske att se olika ut i olika regioner beroende på vilka förutsättningar man har, säger Marie Morell (M), ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) sjukvårdsdelegation.
Hon påminner om att testning vid misstanke om en pågående covid-19-infektion kräver en medicinsk bedömning av om det faktiskt finns symtom.
SKR kan inte svara på när en bredare och mer storskalig testning kan komma i gång.
– Det gäller också att anpassa sig till det behov som finns. Det går inte att sätta en fix siffra, utan det här kommer att ändra sig, säger Morell
– Vissa perioder i pandemin kanske vissa regioner har lågt behov av att testa medan någon annan har stort behov, det beror på hur smittläget ser ut.