Annons
Nyheter

Tårar och protester efter tågtragedin

Sorgen och ilskan efter den dödliga tågolyckan växer i Grekland, där tusentals demonstranter begett sig ut på gatorna.
Den stins som pekats ut som ansvarig har åtalats.
Grekland • Publicerad 5 mars 2023
En demonstrant sparkar tillbaka en behållare med tårgas mot kravallpolisen under protesterna i Aten.
En demonstrant sparkar tillbaka en behållare med tårgas mot kravallpolisen under protesterna i Aten.Foto: Aggelos Barai/AP/TT
Demonstranter med svarta ballonger håller en tyst minut utanför parlamentsbyggnaden i Aten.
Demonstranter med svarta ballonger håller en tyst minut utanför parlamentsbyggnaden i Aten.Foto: Aggelos Barai/AP/TT
Greklands utrikesminister Nikos Dendias tänder ett ljus för offren under en minnesgudstjänst i Istanbul.
Greklands utrikesminister Nikos Dendias tänder ett ljus för offren under en minnesgudstjänst i Istanbul.Foto: Emrah Gurel/AP/TT
Tusentals demonstranter samlade på torget Syntagma i Greklands huvudstad Aten på söndagen.
Tusentals demonstranter samlade på torget Syntagma i Greklands huvudstad Aten på söndagen.Foto: Yorgos Karahalis/AP/TT

Runt 12 000 människor samlades på söndagen framför parlamentet i Aten. Uppmanade av studenter och fackföreningar för järnvägsanställda höll de bland annat en tyst minut för offren i tågolyckan.

När omkring 200 maskerade demonstranter tände eld på soptunnor och kastade molotovcocktails svarade polisen med tårgas och chockgranater för att skingra massorna.

Annons

Även i Thessaloniki och i staden Larissa, där olyckan inträffade, demonstrerade tusentals personer. Där ska det ha protesterna ha varit lugnare. Över hela Grekland har även minnesgudstjänster hållits för offren i olyckan.

Bad om ursäkt

Tåg- och tunnelbanetrafiken i huvudstaden stod still, lamslagen av omfattande strejker efter den värsta tågtragedin i landets historia.

Tidigare på söndagen bad Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis – som senare i år hoppas bli omvald – offrens familjer om förlåtelse.

"Som premiärminister är det min plikt att be alla, men särskilt offrens familjer, om förlåtelse", skriver han i ett meddelande på Facebook, riktat till nationen, som fortsätter:

"Vi kan inte, och vi vill inte gömma oss bakom den mänskliga faktorn".

Frågan är om grekerna nöjer sig med det.

Varnat länge

Fackförbunden för järnvägsanställda har i flera år larmat om säkerheten inom den grekiska järnvägen, som länge ansetts vara bland de farligaste i Europa.

Otillräckliga säkerhetssystem, bristfälliga signalsystem, personalbrist och undermålig utbildning gjorde att facken i förra veckan sade att det bara är en tidsfråga innan en ny olycka inträffar – "om de ansvariga fortsätter att ignorera våra krav och varningar".

– Vi är alla människor och alla kan göra misstag, säger 25-åriga Alex Pappas, som deltar i en protest i centrala Aten.

– Vi är inte maskiner, men vi har maskiner som borde ha använts. Det som har hänt är ett grovt brott. Greker har blivit mördade. Regeringen måste säga varför. Någon måste betala, säger han till The Guardian.

Förhör sköts upp

Annons

Den 59-årige stins som medgett visst ansvar för den dödliga tågolyckan i Grekland framträdde på söndagen i rätten. På kvällen uppgavs han ha åtalats för att genom oaktsamhet vara skyldig till olyckan, och är häktad. Om han fälls riskerar han livstids fängelse.

– Han medger att han hade en del av ansvaret, sade hans advokat Stefanos Pantzartzidis på väg till rätten.

Även om stinsen har gjort vissa medgivanden anser många att det är fel på systemet, som aldrig skulle ha lagt ett sådant ansvar på en enskild individ till att börja med.

På fredagen begravdes de första offren för tågtragedin som krävt minst 57 människors liv. Av de 66 som förts till sjukhus får fler än hälften fortfarande vård, sex av dem livsuppehållande.

Fakta: Tågolyckan i Grekland

Ett persontåg med runt 350 personer ombord frontalkrockade med ett godståg strax före midnatt tisdag den 28 februari. Det är ännu oklart varför tågen i flera kilometer befann sig på samma spår.

Kollisionen inträffade strax efter att persontåget hade lämnat staden Larissa, 13 mil söder om Thessaloniki och cirka 38 mil norr om huvudstaden Aten.

Runt två tredjedelar av passagerarna uppges ha varit unga människor, många av dem universitetsstudenter, som hade besökt en karneval under långhelgen.

Olyckan skedde när persontåget kom ut ur en tunnel i kommunen Tempi. Persontågets första fyra vagnar spårade ur. De två första fattade eld och förstördes så gott som fullständigt.

Minst 57 människor omkom och ytterligare runt 70 skadades. Flera saknas fortfarande.

Landets transportminister lämnade strax efter olyckan in sin avskedsansökan "av respekt" för dem som dog.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons