Annons
Nyheter

Stockholm hetast i landet under juli

Varmare än vanligt i hela landet, men allra hetast i Stockholm – det visar SMHI:s statistik över vädret vad gäller juli månad.
Väder • Publicerad 2 augusti 2021
Stockholm var den varmaste platsen i Sverige förra månaden, och den hetaste av alla dagar var den 15 juli.
Stockholm var den varmaste platsen i Sverige förra månaden, och den hetaste av alla dagar var den 15 juli.Foto: Ali Lorestani/TT

Den så kallade medeltemperaturens avvikelse från det normala under förra månaden visar att hela landet hade mellan 1–3 grader varmare än vanligt. Månadsmedeltemperaturen differerade från runt 10 grader i fjällen längst norrut och omkring 20 grader längst i söder.

Den varmaste temperaturen under månaden rapporterade Stockholm som hade 33,1 grader den 15 juli. Generellt var det först under julis sista dagar som temperaturen sjönk mot mer normala nivåer.

Annons

Juli var också en ovanligt torr månad, stora delar av landet hade klart mindre nederbörd än vanligt. Västra Sverige fick flest droppar på sig men den blötaste dagen uppmättes ändå i Småland, Älghult fick 136,5 millimeter regn den 3 juli.

Ingen sommar utan åska och i juli sågs blixt och dunder på flera håll i landet, speciellt den 14 juli då det enligt SMHI:s statistik registrerades inte mindre än 25 243 blixtar.

Under juli sattes det också svenskt månadsrekord vad gäller vind. Tarfala, på 1 144 meters höjd i Kebnekaisemassivet registrerade 40,1 meter i sekunden den 16 juli.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons