1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Stockholms stadshus får kopia av skräp

En sex meter hög miniatyr av Stockholms stadshus håller på att byggas i centrala Stockholm. Som byggmaterial används skräp som hittats på Riddarfjärdens botten.
Skräp som projektet Rena Mälaren tagit upp från Riddarfjärden, som nu används för att bygga en installation av Stockholms stadshus.
Foto: Marko Säävälä / TT
Fredrik Johansson, initiativtagare til projektet Rena Mälaren, som bygger en installation av Stockholms stadshus av sopor som man hittat i Riddarfjärden.
Foto: Marko Säävälä / TT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Fredrik Johansson, initiativtagare till projektet Rena Mälaren, som bygger en installation av Stockholms stadshus av sopor som man hittat i Riddarfjärden.
Foto: Marko Säävälä / TT

Det är initiativet Rena Mälaren som hämtat upp flera ton skräp, som nu används för att bygga miniatyren, som kallas Atlantis 2.

– Vi vill skicka en signal till våra politiker. Vi tror det finns en tickande bomb här. Vi har på två år fått upp elva ton blybatterier, och jag räknar med att det i alla fall finns fyrtio ton kvar. Politikerna har blundat för det här under väldigt lång tid, det borde göras något, säger Fredrik Johansson, initiativtagare.

Förutom blybatterierna har Rena Mälarens dykare hittat mängder av bildäck, cyklar, elsparkcyklar och annat skrot som nu används i konstruktionen. Byggandet har pågått i drygt en vecka, men projektet är två år gammalt och började när Fredrik Johansson dök ner för att undersöka skrovet på en båt.

– Det var fullt med batterier på botten, så jag undrade om det var så här illa överallt. Jag började dyka lite mer strukturerat, och ja, så illa var det, säger Fredrik Johansson.

Projektet har sedan dess fått hjälp av ett 40-tal dykare och ytterligare 70 frivilliga som från land hjälpt till att dra upp skrotet. Miniatyren byggs på en pråm som ska lägga till i närheten av stadshuset på torsdag, och bli kvar till på söndag.

Läs mer

Räppe GoIF

Dragan gick mållös från premiären

Det mest namnkunniga namnet i Division 2 Östra Götaland är förmidligen Räppes Dragan Kapcevic.

Alvesta

Alvesta: Polisen återupptar mordbrandsutredning

Efter att det brunnit vid samma fastighet två dagar i rad återupptar polisen en tidigare nedlagd mordbrandsutredning.

Alvesta

Kosunen mot kommunen: Advokaten tror på förlikning: ”Det finns goda möjligheter”

Kosunens advokat tror att det kommer att bli en förlikning.

Växjö

Gymnasieskolorna öppnar igen – då ska eleverna undvika social kontakt

Till höstterminen kommer eleverna återgå till skolbänken – med förändringar.

Ledare

Stopp för orimliga sommarjobb

Kommunpolitiker borde verkligen lära sig att använda sig av sitt kritiska tänkande.

ishockey

Bekräftat: Drury klar för Lakers

Nu är det officiellt. Centern Jack Drury spelar i Växjö Lakers kommande hockeysäsong.