Annons
Nyheter

Tusentals ansökningar direkt efter CSN-krasch

Tiotusentals personer försökte alla komma först med sin ansökan om omställningsstudiestöd. Det gjorde att sajten kraschade efter några minuter och var stängd i mer än ett halvt dygn.
Utbildning • Publicerad 1 april 2023
Personer med yrkeserfarenhet kan söka omställningsstudiestöd - när CSN:s sajt fungerar igen. Arkivbild.Foto: Annika Byrde/NTB/TT

Centrala studiestödsnämnden (CSN) beslutade efter lunch att öppna webbsidan igen klockan 14.

– Den kan dock upplevas som trög, påpekar CSN:s pressekreterare Stefan Tärnhuvud.

Annons

Myndigheten satt i krismöte på förmiddagen för att felsöka och säkra omstart, rapporterar SVT.

Orsaken till den nattliga kraschen är ett för högt söktryck. Sidan för ansökan öppnade vid midnatt, men bara ett fåtal – närmare bestämt 1 100 personer – hann signera sin ansökan innan sidan fick stängas ned.

Ungefär 9 000 ansökningar

Vid 16.20-tiden uppgav Stefan Tärnhuvud för TT att allting rullade som det skulle och att ungefär 9 000 ansökningar dittills kommit under lördagen.

Sajten är dimensionerad för 30 000 ansökningar per timme, vilket alltså inte räckte.

– Ungefär så många försökte ansöka bara under de första minuterna. Det blev ett enormt tryck som vi inte hade kapacitet till, säger Annika Fahlander, chef för CSN:s utbetalningsavdelning, till TT.

– Vi hade verkligen försökt ta höjd, men det var en felbedömning av det enorma intresset, fortsätter hon.

Omställningsstudiestödet är ett särskilt studiestöd för personer med yrkeserfarenhet. Det första ansökningstillfället var i höstas, och redan då stod det klart att intresset var oväntat stort: 28 000 ansökningar.

Ansökningarna behandlas i den ordning de kommer in, så det är först till kvarn som gäller. Fortfarande nu i april, arbetar CSN med höstens ansökningar. Fler än 15 000 väntar på besked, enligt Annika Fahlander.

Mer pengar behövs

Bara en bråkdel kommer att få stödet – anslaget räcker till cirka 4 500 studerande denna vårtermin. Även om en del faller bort därför att de inte uppfyller villkoren så kommer med all sannolikhet pengarna inte att räcka till alla behöriga sökande.

CSN måste nu dels ta sig igenom de återstående ansökningarna från i höstas, samt börja beta av den ansökningsflod som väntas nu i april.

Annons

– Vi gör allt vi kan, vi lånar in resurser, vi jobbar övertid. Men vår bedömning är att vi inte har kapacitet för att klara dessa stora volymer av ansökningar, säger Annika Fahlander.

CSN har vänt sig till regeringen och äskat om pengar (46 miljoner kronor) för att fördubbla handläggningsstyrkan, från 70 till 140 handläggare.

Fakta: Omställningsstudiestöd

För hela 2023 finns 1,3 miljarder kronor avsatta för omställningsstudiestödet, det vill säga cirka 650 miljoner kronor per termin.

Pengarna bedöms räcka till cirka 8 800 heltidsstuderande.

Några av villkoren för att kunna få omställningsstudiestöd är:

Vara i åldern 27–62 år

Ska ha arbetat i minst 8 av de senaste 14 åren

Arbetat minst 12 av de senaste 24 månaderna

Sökt utbildning stärker ställningen på arbetsmarknaden

Källa: CSN

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons