Annons
Nyheter

Stopp för nya gasspisar i New York

USA • Publicerad 3 maj 2023
Bättre luft utan gasspis, fastslår New York. Genrebild.
Bättre luft utan gasspis, fastslår New York. Genrebild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Delstaten New York ska förbjuda gasspisar, gasugnar och gasuppvärmning i nybyggda hus, för att minska utsläppen av växthusgaser.

Från och med 2026 ska nybyggda hus utrustas med exempelvis induktionshällar och eldrivna värmepumpar i stället för gasdrivna motsvarigheter. De första tre åren berörs byggnader med sju våningar eller färre och från och med 2029 gäller förbudet även för större byggnader.

Annons

Förbudet kommer inte att innefatta befintliga byggnader i den amerikanska delstaten.

– Jag vill vara väldigt tydlig. Jag vet att folk älskar att misstolka det här, men de som har gasspisar i dag får absolut behålla dem, sade New Yorks guvernör Kathy Hochul på tisdagen.

Hochul representerar Demokraterna, ett parti vars ansträngningar att på olika sätt fasa ut fossilbränslen har kritiserats av politiska rivaler. Republikanerna tycker åtgärderna är onödiga, och ser konsumenters rätt av fritt välja sina produkter som överordnad.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons