Annons
Nyheter

Stopp för långa jourpass inom hälso- och sjukvården

Långa jourpass inom vården blir inte längre tillåtet när EU:s regler om arbetstider tillämpas nästa år. Arbetspassen bör inte överstiga 13 timmar.
- I förlängningen handlar det om patientsäkerhet, säger landstingets personaldirektör Gösta Sandgren.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2006
Ännu så länge vet inte landstinget om man måste anställa fler personer för att klara jourlinjerna. En konsekvensbeskrivning pågår ute i verksamheterna, förklarar personaldirektör Gösta Sandgren.
Ännu så länge vet inte landstinget om man måste anställa fler personer för att klara jourlinjerna. En konsekvensbeskrivning pågår ute i verksamheterna, förklarar personaldirektör Gösta Sandgren.Foto: 

EU-reglerna om arbetstiderna har kommit till för att skydda arbetstagarna i första hand.

Meningen är att ingen ska behöva arbeta för långa pass i sträck och det ska finnas tid för återhämtning och vila.

Annons

Får stora konsekvenser

Inom hälso- och sjukvården får det här stora konsekvenser på många arbetsplatser. Just nu pågår en konsekvensbeskrivning ute i verksamheterna inom Landstinget Kronoberg om hur reglerna kommer att slå.

- Vi har fackliga kollektivavtal som gäller till och med 2006, sedan ska EU:s arbetsdirektiv gälla, berättar Gösta Sandgren, personaldirektör.

Söker inte dispenser

Både arbetsgivare och fackliga organisationer är överens om förändringen och några dispenser tänker man inte söka. Därmed faller de gamla joursystemen inom vården och ersätts med andra. I fortsättningen får den sammanlagda tjänstgöringen inte överstiga 18 timmar och målet är att ett arbetspass, där nattarbete ingår från klockan 22.00 till 06.00, inte bör överstiga 13 timmar.

- Här har vi en mjukare skrivning. I Skåne har man ställt ett skall-krav på högst 13 timmar.

Många olika jourer

I Landstinget Kronoberg finns en mängd olika jourer inom vården. Dessutom tolkas jourtid olika på Ljungby och Växjö lasarett.

I Ljungby börjar jouren redan klockan 17.00, medan den på Växjö lasarett startar 21.00.

- Jour innebär oförutsägbar tid och när ordinarie arbetsuppgifter inte utförs, förklarar Gösta Sandgren, som konstaterar att jourerna i Växjö och Ljungby måste se lika ut. Framöver blir det jourtid från och med klockan 21.00 vardagar, samt helger.

Annons

Gösta Sandgren betonar att sjukvården har ändrats mycket de senaste åren. Vid vissa vårdintensiva kliniker pågår arbete dygnet runt.

Kompberg ska bort

Ledighet efter ett jour- och beredskapspass ska tas ut direkt. I dag förekommer orimliga jourkompberg för läkare. Framöver ska detta bort. Det är bättre med fler endagarsledigheter än färre sammanhängande ledigheter, resonerar landstinget. Mer vårdpersonal kommer att tvingas dela på jourerna.

I EU-reglerna betonar man vikten av dygnsvila. Det ska finnas en elva timmars sammanhängande vila under en 24-timmars period. Och nattarbetspassen får inte vara mer än tio timmar.

- Kanske måste vi anställa fler människor som kan klara jourerna. Men vi vet ännu inte.

Ökat samarbete

En annan konsekvens är att reducera jourverksamheten. Landstinget har i dag 17 olika jourlinjer och förmodligen kommer flera av dessa avvecklas eller förändras. Kanske ökar man samarbetet med andra landsting och löser jourfrågan på detta sätt.

- Det är inte meningen att kompensera dålig arbetsmiljö med pengar, det fastslår EU i sitt direktiv, säger Gösta Sandgren, som framhåller att det i många fall är en ren planeringssak att klara jourlinjerna.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons