Annons
Nyheter

Domare stoppar zipline från Sockertoppen

En domare i Brasilien har stoppat bygget av en ziplinebana från Rio de Janeiros välkända berg Sockertoppen.
Brasilien • Publicerad 3 juni 2023
En domare i Brasilien har stoppat bygget av en zipline på det berömda berget Sockertoppen i Rio de Janeiro. Arkivbild.
En domare i Brasilien har stoppat bygget av en zipline på det berömda berget Sockertoppen i Rio de Janeiro. Arkivbild.Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Bygget stoppas bland annat eftersom många hål borrats i berget för ziplinen utan att det är utrett vad det innebär för Sockertoppen.

"Berget har perforerats – ja, perforerats! – utan att det är känt hur mycket skada detta kan orsaka på berget", skriver domaren Paulo André Bonfadin i sitt preliminära beslut.

Annons

Bonfadins beslut innebär att bygget stoppas med omedelbar verkan och att företaget som bygger linbanan förbjuds att skära eller borra i berget eller utföra förändringar på det.

Företaget som står bakom projektet, Parque Bondinho, inledde arbetet med ziplinen i fjol och planerar att slutföra det i mitten av 2023. Fyra ziplinebanor ska binda samman Sockertoppen med den närliggande toppen Urca för vad som marknadsförs som en "unik och miljömässigt hållbar upplevelse".

Ziplineprojektet har dock varit starkt ifrågasatt att miljövänner som menar att bygget kommer att vanställa Sockertoppen och skada den lokala miljön och djurlivet på berget, som sedan 2012 finns med på Unescos världsarvslista.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons