Annons
Nyheter

Stor förödelse efter tromb i Tjeckien

Fler än 100 människor har skadats av en tromb som har orsakat stor förödelse i sydöstra Tjeckien. Människor har omkommit, men man vet ännu inte hur många.
Räddningspersonal från hela landet skyndar nu till regionen för att bistå i räddningsarbetet.
Tjeckien • Publicerad 24 juni 2021
Rasmassor i byn Moravská Nová Ves, i Hodonín-regionen, efter att tromben dragit fram. Arkivbild.
Rasmassor i byn Moravská Nová Ves, i Hodonín-regionen, efter att tromben dragit fram. Arkivbild.Foto: Vaclav Salek/CTK via AP/TT

Tromben drog fram genom flera städer och byar i sydöstra Tjeckien. Bilder i tjeckiska medier visar enorm förödelse på vissa håll: bilar ser ut att ha slängts omkring, träd har ryckts upp ur marken, tak har blåsts bort från stora byggnader och på gatorna ligger delar av byggnader.

– Vi bedömer antalet skadade till mellan 100 och 150, det rör sig om hela spektrumet mellan barn och äldre, säger räddningstjänstens talesperson Michaela Bothova till tjeckisk tv.

Annons

Det har tveklöst skett dödsfall, men det är ännu för tidigt att säga hur många det kan vara, uppger en talesperson för räddningstjänsten enligt tjeckiska medier.

Halv by raserad

En av orterna som drabbats är Hodonín, nära gränsen mot Slovakien och Österrike. Videoklipp därifrån som publicerats på Twitter visar hur tromben orsakat stora skador på fastigheter, däribland ett äldreboende.

Omkring sju orter har lidit enorma skador, uppger en myndighetsföreträdare för tjeckisk tv.

– En tromb svepte genom byn och halva byn har jämnats med marken. Endast ytterväggar, utan fönster eller tak, står kvar, säger orten Hruskys borgmästare Marek Babisz enligt tidningen Blesk.

– Kyrkan har inget tak, den har inget torn, bilar kastades mot familjers hem och människor hade ingenstans att ta skydd.

I orten Moravská Nová Ves har hundratals hus förstörts, uppger borgmästaren Marek Kosut enligt CT24.

En meteorolog som uttalat sig i tjeckisk tv säger att det kan vara den kraftigaste tromben som svept genom Tjeckien i modern tid. I samband med ovädret ska det också ha haglat, med hagel stora som tennisbollar.

Grannländer rycker ut

Inrikesminister Jan Hamacek säger att han väntar sig att "liv har gått förlorade" och att räddningsstyrkor som är specialiserade på att söka efter människor efter ras och under bråte är på väg mot de platser där tromben dragit fram.

Räddningsstyrkor från hela landet är på väg till området, enligt Hamacek.

– Alla med armar och ben åker dit. Det pågår redan en diskussion om att sätta in armén, säger ministern till tidningen Lidovky.

Annons

Han uppger att regeringen också överväger att skicka militärer till området för att hjälpa till.

Grannlandet Österrike har skickat 20 ambulanser för att hjälpa till, samt två räddningshelikoptrar, uppger Tjeckiens hälsominister Adam Vojtech. Styrkor från Slovakien rapporteras också ha kommit dit.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons