Annons
Nyheter

Stor osäkerhet om Sveriges ekonomi

Regeringen räknar med snabbt stigande arbetslöshet och ett djupt fall i BNP på grund av coronakrisen.
Men sällan har prognosen i den ekonomiska vårpropositionen varit så osäker.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Politik (TT) • Publicerad 15 april 2020
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska i dag presentera vårpropositionen. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) ska i dag presentera vårpropositionen. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Regeringen presenterar i dag riktlinjerna för sin ekonomiska politik i vårpropositionen. Coronakrisen har förändrat förutsättningarna helt jämfört med hur de såg ut vid årsskiftet. Då räknade regeringen med en tillväxt på 1,1 procent och en arbetslöshet på sju procent för 2020.

I prognosen som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade den 31 mars bedömdes BNP i stället krympa med fyra procent och arbetslösheten stiga till nio procent. Siffrorna i dagens vårproposition väntas vara desamma.

Osäkra prognoser

Annons

Konjunkturinstitutet (KI) skriver i sin rapport "Konjunkturläget April 2020" att det "i nuläget är mycket svårt att säga" hur hårt svensk ekonomi kommer att drabbas.

Hur djup den ekonomiska krisen blir beror mycket på när coronasmittan avtar och hur länge världens länder behåller sina tuffa restriktioner. Till exempel har KI antagit att coronapandemin ebbar ut i slutet av 2020.

I regeringens vårpropositioner finns alltid två scenarier över den ekonomiska utvecklingen.

– Vi har ju inte gjort ett mer optimistiskt alternativscenario den här gången, så att säga, understryker finansminister Magdalena Andersson.

Stora kostnader

Tillsammans med vårpropositionen lägger regeringen även en vårändringsbudget för 2020. Den innehåller en lång rad åtgärder för att stödja företag, löntagare, kommuner och regioner. Bland dem finns till exempel tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter för 33 miljarder, en generösare a-kassa för drygt 5 miljarder och 20 miljarder kronor mer i statsbidrag till kommunerna.

Åtgärderna har redan presenterats och i många fall även beslutats. De beräknas uppgå till sammanlagt över hundra miljarder kronor. Prislappen riskerar bli betydligt dyrare beroende på hur lång coronakrisen blir.

Kan bli dyrare

Ett exempel är förslaget på förstärkt korttidspermittering, som först lades fram den 16 mars, men som nu utvidgas. Då angav regeringen en budgetutgift på 2,4 miljarder. Nu räknar finansministern med en lägsta kostnad på 32,7 miljarder, om systemet omfattar 180 000 anställda. Men vid en riktigt djup kris, om systemet skulle omfatta så många som 700 000 personer, blir utgiften 127 miljarder.

– Det är inte det som är vårt huvudscenario i vårpropositionen, säger Magdalena Andersson.

Vill se mer

När riksdagen efter lunch i dag debatterar vårpropositionen och vårändringsbudgeten väntas oppositionen kräva ytterligare åtgärder för att hjälpa näringslivet. Någon oro för stora underskott i statsfinanserna märks inte.

– Det jag är mer oroad för är att vi gör för lite i dag så att den här krisen blir väldigt lång och utdragen och vi kommer i en djup recession, säger Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Annons

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed varnar för att det kanske inte finns något näringsliv att återstarta när den akuta krisen väl är över.

– Det kommer att behövas mer av stöd i närtid för att ha en fungerande samhällsekonomi på sikt, säger han.

Peter Wallberg/TT

Fakta: Statens kostnader för krisåtgärder

Tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter: 33 miljarder kronor (mdr)

Statligt stöd för korttidspermittering: Minst 20 mdr

Ökade statsbidrag till kommuner: 20 mdr

Hyresstöd för företag: 5 mdr

Tillfälligt slopat sjuklöneansvar för företag: 7 mdr

Karensavdrag: 2 mdr

Utökad smittbärarpenning: 0.5 mdr

Tillskott till Almis företagslån: 3 mdr

Pengar till ökade vårdkostnader: 3 mdr

Stöd till kultur och idrott: 1 mdr

Ökat mediestöd: 0,2 mdr

Generösare a-kassa: 5,33 mdr

Pengar till arbetsmarknadspolitik: 2,58 mdr

Slopat fribelopp för studiemedel: 1 mdr

Pengar till yrkesutbildningar och studieförbund: 1,19 mdr

Fler högskoleplatser och mer distansundervisning: 0,7 mdr

Källa: Regeringen

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons