Annons
Nyheter

Stora beslag av undermålig skyddsutrustning

Coronaviruset • Publicerad 29 maj 2020
Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.Foto: Martina Holmberg / TT

Enligt tullen kommer det in mängder av skyddsutrustning i landet som inte uppfyller säkerhetskraven, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Alla vill ju se till att skydda personalen och stoppa smittspridning och då finns det tyvärr lycksökare som utnyttjar oron och tar tillfället i akt att försöka släppa ut undermåliga produkter på marknaden, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, till TV4.

Annons

Sammanlagt har 40 000 visir, munskydd och annan skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven beslagtagits från mitten av april till början av maj.

– Det är ju en viktig uppgift att vi, i samarbete med andra myndigheter, kan stoppa produkter som inte uppfyller säkerhetskraven. Risken är annars katastrofala följder både för den som använder skyddsutrustningen och för patienten som vårdas om smittan kan spridas när de tror att de är skyddade, säger Per Holgersson, nationell specialist på produktsäkerhet på Tullverket, till TV4.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons