Annons
Nyheter

Stora demonstrationer väntas i Barcelona

Spaniens regering skulle kunna luta sig mot grundlagen för att stoppa Katalonien från att skilja sig från landet om regionen utropar självständighet, säger premiärminister Mariano Rajoy.
I dag väntas den "tysta majoriteten" i Katalonien protestera mot självständighet.
Spanien • Publicerad 8 oktober 2017
Foto: Emilio Morenatti

Under den första intervjun som premiärministern har gjort sedan folkomröstningen den 1 oktober får han frågan av tidningen El País, om han är redo att ta till artikel 155 i grundlagen, som gör det möjligt för honom att avsätta den regionala regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

– Jag utesluter ingenting som ligger inom lagen. Det ideala vore om det inte blir nödvändligt med extrema lösningar, men för att det inte ska ske måste saker förändras, svarar han.

Annons

Han säger också att de extrainsatta 4 000 nationella poliserna som regeringen skickade till Katalonien i samband med folkomröstningen kommer att vara kvar i regionen till dess att krisen är löst.

Om det mycket kritiserade polisvåldet under folkomröstningen säger Rajoy att "några misstag begicks" men att det grundläggande felet begåtts av hans motståndare, som har satt den "nationella suveräniteten" i fara.

Ett stort antal människor väntas delta i demonstrationer i Kataloniens regionhuvudstad Barcelona i dag, i protest mot att regionens ledare säger att de ska utropa självständighet, trots att landets regering säger att folkomröstningen är olaglig.

Människor uppges ha rest från hela landet för att delta i protesterna, en vecka efter omröstningen som lett till den värsta politiska krisen i landet på årtionden. Det är den största självständighetsmotståndaren i Katalonien, gruppen Societat Civil Catalana (SCC), som står bakom demonstrationerna som drar igång vid lunchtid.

I folkomröstningen blev det ett klart ja till självständighet, men enbart drygt 42 procent av de röstberättigade deltog.

SCC säger att de representerar den "tysta majoriteten" i Katalonien som sätter sig emot självständighet. Deras slogan inför protesten är "Det är nog, låt oss återgå till förnuft!".

De politiska ledarna i Katalonien har lovat att följa valresultatet och utlysa självständighet.

Under intervjun försäkrar Rajoy de katalanska ledarna att det fortfarande finns möjlighet att backa från löftet, och undvika repressalier från regeringen i Madrid.

Han säger även att det inte är aktuellt med ett nationellt nyval i Spanien som ett resultat av den politiska krisen. Han utesluter medling mellan parterna för att lösa situationen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons