Annons
Nyheter

Storbritannien: Kina sviker igen

Kina har åter brutit mot det bindande avtalet om Hongkong och kommer att ställas till svars, säger Storbritannien. EU manar Peking-regimen att "omedelbart upphäva" de regler som inneburit att fyra demokratiivrare avsatts.
Hongkong • Publicerad 12 november 2020
Dominic Raab. Arkivbild.
Dominic Raab. Arkivbild.Foto: Toby Melville/pool/AP/TT

Åtgärden att kasta ut de fyra ledamöterna från Hongkongs parlament ledde till att samtliga företrädare för demokratirörelsen i den kinesiska staden hoppar av.

EU protesterar att detta "ytterligare starkt underminerar Hongkongs självbestämmande", enligt en kommuniké från utrikeschefen Josep Borrell.

Annons

Storbritannien understryker att utvecklingen utgör ytterligare ett brott mot "ett land, två system", som Kina åtog sig när Hongkong överlämnades av britterna 1997. Avtalet, på engelska kallat Sino-British Joint Declaration, slöts 1984 av dåvarande premiärministrarna Zhao Ziyang och Margaret Thatcher, och gäller till 2047. Det är juridiskt bindande, säger den brittiske utrikesministern Dominic Raab.

"Återigen har Kina brutit sina löften, och underminerat Hongkongs starka autonomi", säger Raab i ett uttalande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons