Annons
Nyheter

Storföretag i USA slopar munskyddskrav

En rad amerikanska storföretag tar nu bort kravet på att anställda ska ha munskydd på jobbet. Fast det gäller bara vaccinerade.
Ekonomi • Publicerad 12 februari 2022
Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul meddelade i veckan att kravet på munskydd i de flesta inomhuslokaler ska tas bort – med undantag för skolor. Arkivbild
Delstaten New Yorks guvernör Kathy Hochul meddelade i veckan att kravet på munskydd i de flesta inomhuslokaler ska tas bort – med undantag för skolor. ArkivbildFoto: Seth Wenig AP/TT

Detaljhandelsbjässen Walmart, med omkring 1,6 miljoner anställda i USA, tillhör de storföretag i USA som nu tagit bort munskyddskravet – så länge det inte finns munskyddskrav i lokala eller delstatliga regelverk.

Ovaccinerade tvingas ha mask

Samma beslut har även fattats av flera stora arbetsgivare i finanssektorn, som JP Morgan Chase & Co och Goldman Sachs.

Annons

JP Morgan hänvisar i ett utskick till de anställda till minskad smittspridning, allt fler som tagit påfyllnadsdoser av vaccin och bättre förutsättningar att behandla insjuknade samt en hög vaccinationsgrad i personalen.

Men personal som inte tagit vaccin eller inte bekräftar sin status som vaccinerade kommer även framöver tvingas ha mask på sig på jobbet – förutom när de befinner sig vid sitt skrivbord eller fysiska arbetsplats, eller när de äter och dricker.

JP Morgan kommer även ha kvar sitt system för smittspårning och kräver att ovaccinerade testar sig för covid-19 minst två gånger i veckan för att få gå till jobbet.

Skrotar sjuklönesystem

Walmart meddelar samtidigt att man om lite drygt en månad skrotar sitt egna sjuklönesystem, där anställda som testat positivt för covid-19 fått fem dagars betald ledighet. Företaget kommer inte heller att genomföra dagliga hälsotester av anställda, förutom i delstaterna Kalifornien, New York och Virginia – där det finns delstatliga regler som kräver det.

Beskeden från storföretagen kommer samtidigt som många delstater redan börjat ta bort krav på munskydd i offentliga inomhuslokaler.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons