1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Storm mot Iran efter film av migrantbrand

En storm har uppstått på sociala medier i Afghanistan efter det att ett filmklipp föreställande en bil med afghanska flyktingar som satts i brand i grannlandet Iran fått stor spridning. I inläggen riktas hård kritik mot den iranska polisen.
De skadade flyktingarnas bil ska ha blivit beskjuten och fattat eld i provinsen Yazd i centrala Iran, enligt Afghanistans utrikesdepartement. Iran har dock tillbakavisat uppgifterna.
Foto: 

Vågen av fördömanden kommer bara veckor efter att afghanska ledare anklagat iranska gränsvakter för att dränka migranter.

Det är vanligt att människor från Afghanistan försöker ta sig över gränsen till Iran på flykt från strider och fattigdom, vilket skapat en stor afghansk diaspora i landet.

Filmklippet som det nu handlar om visar en pojke som flyr från den brinnande bilen, med brännskador på kroppen. Särskilt den bit av klippet där pojken vädjar efter vatten har spritts på nätet och tagits upp av olika människorättsgrupper. Afghanistans utrikesdepartement säger sig kunna bekräfta att videon är äkta och att tre afghaner dödats och fyra skadats efter att bilen beskjutits av iransk polis och börjat brinna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Enligt afghanska myndigheter ska iranska gränsvakter under förra månaden ha dödat 45 afghanska migrantarbetare vid ett och samma tillfälle. Uppgiften har inte tillbakavisats av Iran, som dock släppte ett uttalande om att händelsen enligt dem skedde på afghanskt territorium.

Läs mer

SMP granskar • Vårdboendet förblir stängt

Jerry Carlqvist efter den massiva kritiken mot Rosenhill: ”Jag gillar inte att smita ut bakvägen”

IVO:s beslut att stänga Rosenhill kom som en chock. Nu har Jerry Carlqvist bestämt sig för att reda ut problemen.

Fotboll

Öster kryssade mot Dalkurd

Öster fortfarande utan förlust.

Camping

Campingen igång – utan någon ny arrendator

Björkåkra camping i Åseda har öppet i sommar som vanligt - tack vare en lösning med sommarjobbare.

Miljö

Fyrfack närmar sig – rena fakta lyfter kommunen

Med införandet av fyrfackskärl och nya rutiner lär behovet av återvinningsstationer minska. Förhoppningsvis också nedskräpningen.

Ledare

Från Rowling till Berry

Kön är något mer beständigt än en subjektiv upplevelse av könstillhörighet.

Kampanj

Testa SMP digitalt: 3 månader för 3 kronor

Du får tillgång till allt innehåll på smp.se och våra specialsajter.