Annons
Nyheter

Storm mot Iran efter film av migrantbrand

En storm har uppstått på sociala medier i Afghanistan efter det att ett filmklipp föreställande en bil med afghanska flyktingar som satts i brand i grannlandet Iran fått stor spridning. I inläggen riktas hård kritik mot den iranska polisen.
Afghanistan • Publicerad 6 juni 2020
De skadade flyktingarnas bil ska ha blivit beskjuten och fattat eld i provinsen Yazd i centrala Iran, enligt Afghanistans utrikesdepartement. Iran har dock tillbakavisat uppgifterna.
De skadade flyktingarnas bil ska ha blivit beskjuten och fattat eld i provinsen Yazd i centrala Iran, enligt Afghanistans utrikesdepartement. Iran har dock tillbakavisat uppgifterna.Foto: 

Vågen av fördömanden kommer bara veckor efter att afghanska ledare anklagat iranska gränsvakter för att dränka migranter.

Det är vanligt att människor från Afghanistan försöker ta sig över gränsen till Iran på flykt från strider och fattigdom, vilket skapat en stor afghansk diaspora i landet.

Annons

Filmklippet som det nu handlar om visar en pojke som flyr från den brinnande bilen, med brännskador på kroppen. Särskilt den bit av klippet där pojken vädjar efter vatten har spritts på nätet och tagits upp av olika människorättsgrupper. Afghanistans utrikesdepartement säger sig kunna bekräfta att videon är äkta och att tre afghaner dödats och fyra skadats efter att bilen beskjutits av iransk polis och börjat brinna.

Enligt afghanska myndigheter ska iranska gränsvakter under förra månaden ha dödat 45 afghanska migrantarbetare vid ett och samma tillfälle. Uppgiften har inte tillbakavisats av Iran, som dock släppte ett uttalande om att händelsen enligt dem skedde på afghanskt territorium.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons