Annons
Nyheter

Storstadsbor tappar mest i pension

Allt lägre pension i förhållande till arbetsinkomsten – storstadsbor får se sina inkomster krympa mest den dag då de lämnar arbetslivet. Skillnaderna kommer att öka framöver, enligt en färsk rapport från fackförbundet Forena.
Ekonomi • Publicerad 16 mars 2021
Stockholmspensionärer tappar mest i förhållande till sin slutlön, enligt Forena. Arkivbild.
Stockholmspensionärer tappar mest i förhållande till sin slutlön, enligt Forena. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Orsaken till att storstadspensionärerna får så mycket mindre i pension, jämfört med inkomsten då de arbetar, är taket i inkomstpensionen, förklarar Håkan Svärdman, pensionsexpert på fackförbundet Forena. Lönerna i Stockholm och andra storstäder är högre, och fler slår i taket för inkomstpensionen.

– För inkomster över cirka 45 000 kronor får man inte inkomstpension, säger han.

Annons

Rapporten som Forena tagit fram visar på skillnaden mellan arbetsinkomst och lön uppdelat på regioner, och även mellan kvinnor och män. Forena har jämfört personer födda 1943 med de som är födda 1953, och det visar sig att för de yngre har pensionsnivån minskat med 11 procentenheter.

Stockholmare tappar mest

Störst skillnad mellan inkomst och pension är det i Stockholm. Där får den genomsnittliga pensionären ungefär 23 400 kronor i månaden i pension, vilket motsvarar 71 procent av lönen. I Västra Götaland får genomsnittspensionären 21 200 kronor, som motsvarar 74 procent av lönen.

– Det är ett kraftigt fall för pensionerna i Stockholm. Tjänstepensionen har inte något tak, men den kompenserar inte tillräckligt.

Gotlänningar, däremot, får hela 76 procent av sin lön i pension, men där är inkomsterna lägre. Genomsnittspensionen på Gotland är 18 900 kronor. Håkan Svärdman tror att det kan bero på att många gotlänningar är lantbrukare och företagare, och därmed inte har så stora inkomster, men desto mer kapital bundet i exempelvis fastigheter.

Möjligen kan man invända att det kanske ändå inte är så synd om storstadsborna med sina höga löner och relativt sett höga pensioner. Men Håkan Svärdman tycker att det finns problem. Särskilt som pensionerna sjunker på fler håll framöver.

– Boendekostnaderna är högre i storstäderna. Då är det bekymmersamt att pensionerna sjunker, pensionärer kan kanske inte bo kvar. Det kan inte vara rimligt att storstadsbor måste flytta ut på landet.

Det var inte så här det var tänkt när pensionssystemet infördes på 90-talet, förklarar han, och som det ser ut framåt så kommer skillnaderna mellan inkomst och pension bara att öka.

– Tanken var att det skulle vara ett stabilt system. Nu måste det till åtgärder.

Pensionsavgift

Håkan Svärdman tycker att vi måste återställa avgiften till pensionssystemet till de 18,5 procent som bestämdes från början, då systemet infördes. Genom politiska beslut för många år sedan om en skatteväxling så betalar vi rent faktiskt bara in 17,2 procent i dag till pensionerna.

– En höjd avgift skulle ge 20 miljarder kronor. Det finns de som säger att det tar 20, 30 år innan det ger effekt, och att det inte hjälper dagens pensionärer. Men så är det inte. Det skulle ge höjd pension även för dem.

Annons

Han ser också att det finns pengar inom socialförsäkringssystemet som skulle kunna användas till pensioner, likaväl som det kan används till annat, som försvaret.

– Vi har ett pensionssystem under hård press, vi måste göra något. För varje år minskar pensionerna med mellan 300 och 500 kronor i genomsnitt, säger Håkan Svärdman.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons