1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Telefoniavbrott hos flera stora samhällsaktörer

All telefoni in till sjukvården i Kronoberg ligger nere sedan leverantören Tele 2 drabbats av problem nationellt. Landsting, kommuner och flygplatsoperatören Swedavia hör till de drabbade.

– Det går inte att ringa in till oss utifrån just nu och vi har ingen prognos för är felet kan vara avhjälpt, säger Stefan Silvander Ahlrik, pressekreterare för Region Kronoberg som också meddelar att regionen gått upp i stabsläge.

Regiondirektören, tjänsteman i beredskap och informatör i beredskap följer utvecklingen och från Tele 2 har man fått beskedet att felet ligger i Danmark.

– Vi ska ligga kvar i gamla servrar som Tele 2 tog över när man köpte danska bolaget TDC. Och det är i Danmark felet finns, säger Stefan Silvander Ahlrik

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på smp.se, appen MinSMP, e-tidning, sajterna minhockey.se, minboll.se och vxoweek.se. 3 månader för endast 3 kr! (ord pris 567 kr)

Felet har också påverkat regionens telebokningsystem TeleQ men även Serviceresor har märkt av störningen och inte kunnat ta emot lika många telefonsamtal som en normal måndag.

Sedan strax innan klockan nio på måndagsmorgonen har telefoniproblemen pågått men internt kan vården fortfarande ringa.

– Vi har reservrutiner och kan använda mobiltelefoni och vårt radiosystem Rakel. För patienter och kronobergare så finns fortfarande rådgivningen på 1177 igång och handlar det om akuta livshotande tillstånd så är det 112 som gäller, säger Stefan Silvander Ahlrik

– Orsaken är att en av våra underleverantörer just nu har störningar. Vi jobbar tätt tillsammans med dem för att kunna identifiera felet och säkerställa att det här åtgärdas så fort som bara möjligt, säger Malin Selander, kommunikationschef vid Tele2, till TT.

Hon kan inte uttala sig om omfattningen.

– Vi håller just nu på att kartlägga vilka kunder som omfattas, men det är vissa landsting, bland annat.

Hos Swedavia slutade in- och utgående telefoni att fungera på morgonen, berättar presschef Hans Uhrus. De som vill komma i kontakt med Swedavia uppmanas att mejla. Swedavias mobiltelefoner fungerar också.

– Vår flygverksamhet fungerar helt och hållet som vanligt, säger Hans Uhrus.

Åklagarmyndigheten hör också till de drabbade, men där fungerar direkt- och gruppnummer, däremot går det inte att ringa till växeln.

– Det är inte något jättestort problem. Vi kan ringa ut och det fungerar också att ringa internt, säger kommunikationsdirektör Karin Rosander.

Klockan 19.45 på måndagskvällen meddelade Region Kronoberg på sin hemsida att tester som genomförts under kvällen visar på att telefonisystemet fungerar allt bättre, men att det är för tidigt att säga att allt är tillbaka till det normala.

Läs mer

Sjukvård

Hyrpersonal hoppar av – BB stänger två salar

Verksamhetschefen: ”Vi har klarat av situationen”.

Dricksvatten

Kommunen tar bort uppmaning att koka dricksvattnet

”Kontroller visar att dricksvattnet är fullt tjänligt och därmed inte längre behöver kokas. I och med det kan vattnet användas som vanligt igen.”

Djur och natur

Högsäsong på katthotellet

Under semestern är det många som letar kattvakt. På Tingsryds katthotell finns alla bekvämligheter för den pälsbeklädda i familjen.

Ledare

Politiskt ofog på SVT

Johansson ville inte debattera något. Han var tvärtom där på villkor att få slippa.

Älmhult

Bilen kedjades fast

När bilägaren kom ut ut för att hämta sitt fordon så var framhjulet fastkedjat.

Ledare

Tig ej mer om Flam

Facebook behöver inte lämna någon förklaring till Flam utan kan kasta fram några standardiserade fraser om lämplighet.