GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Störtade exledaren Condé får lämna Guinea

Guinea • Publicerad 21 maj 2022
Alpha Condé när han fortfarande innehade makten i Guinea. Arkivbild.
Alpha Condé när han fortfarande innehade makten i Guinea. Arkivbild.Foto: Seth Wenig/AP/TT

Guineas militärjunta har tillåtit den tidigare ledaren Alpha Condé att lämna landet. Den 84-årige Condé störtades från makten av militär förra året.

Enligt Guineas ledning tillåts Condé lämna landet av "humanitära anledningar" och i respekt för hans dignitet och integritet.

Juntan tillägger att han ska få läkarvård utomlands, och enligt uppgifter flög Condé till Turkiet på lördagen.

Expresidenten i det västafrikanska landet väckte stort missnöje när han ville ändra grundlagen så att han kunde ställa upp för en tredje mandatperiod. Han valdes sedan en tredje gång 2020, med massiva protester som följd.

Kuppen mot honom i september 2021 leddes av Mamady Doumbouya, och Condé fängslades för att utredas för bland annat medhjälp till mord, tortyr och våldtäkter.

Anklagelserna mot Condé ska ha lagts ned.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.