Annons
Nyheter

Strömavbrott släckte Bangladesh

Bangladesh • Publicerad 5 oktober 2022
Tisdagskvällen var mörk i Dhaka.
Tisdagskvällen var mörk i Dhaka.Foto: Mahmud Hossain Opu/AP/TT

Stora delar av Bangladesh blev på tisdagen utan el när ett fel i elnätet orsakade ett omfattande strömavbrott. I närmare sju timmar saknade stora delar av den över 160 miljoner stora befolkningen ström innan elnätet började komma i gång igen.

I huvudstaden Dhaka fick marknadsförsäljare och restaurangpersonal arbeta till ljuset av stearinljus och shoppingcenter stängde tidigt.

Annons

Exakt vad som gick snett är oklart, men landet har haft problem med strömavbrott sedan regeringen begärde att alla dieselkraftverk – som stått för 6 procent av landet elförsörjning – skulle stängas av för att hålla nere bränslekostnaderna.

Bangladesh har en kraftig ekonomiskt tillväxt, men bland annat klädfabrikernas kapacitet begränsas av de återkommande strömavbrotten. Många fabriker uppges nu vara strömlösa mellan fyra och tio timmar om dagen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons