Nyheter

Student plagierade sig själv – stängs av

Utbildning • Publicerad 1 april 2021
En student skrev inlägg i ett skolanslutet diskussionsforum och sedan samma sak i en hemtenta. Det räknas som plagiat. Arkivbild.
En student skrev inlägg i ett skolanslutet diskussionsforum och sedan samma sak i en hemtenta. Det räknas som plagiat. Arkivbild.Foto: Isabell Höjman/TT

En student vid högskolan i Borås bedöms ha plagierat delar av en hemtenta – från inlägg denne själv skrivit i kursens diskussionsforum innan inlämning. Påföljden blir avstängning från studierna i fyra veckor, rapporterar Borås Tidning.

Studenten hade använt samma formuleringar som i sina foruminlägg, helt eller delvis ordagrant. Reglerna för plagiat gäller dock alla texter som tidigare förekommit någon annanstans, även om de författats av samma person. Grundregeln är att det ska framgå till exempel genom källhänvisning eller citationstecken.

Förseelsen upptäcktes vid rättningen och anmäldes till högskolans disciplinnämnd. Studenten erkände och bad om ursäkt, men tilltaget bedöms likväl vara "av sådan art att någon annan påföljd än avstängning inte kan komma ifråga", skriver nämnden.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.