Studenter flyttar hem igen
23-årige Petter Lundberg kom till Lund våren 2018 och har varit aktiv i studentlivet samtidigt som han bland annat pluggat danska. Dessutom fick han nyligen ett studentrum vid den nation han är medlem i.
Men där är alla aktiviteter nedstängda på grund av restriktioner i pandemins spår –och rummet känns för trångt att sitta och plugga i, berättar han.
– Jag kände ganska snabbt i höstas att det inte fanns så mycket mer att hämta i Lund, så det var enklare och bättre att flytta hem till mina föräldrar i Malmö, säger han och fortsätter:
– På ett sätt kan man få mer stöd i studierna hemma hos föräldrarna än vad jag kan få i min lägenhet i Lund. Mina föräldrar bor i hus så där finns ställen att sitta, utan att man stör sig om någon annan är hemma.
Fler vänder hem
Studiesalarna vid universitetet blev allt svårare att komma åt under hösten, och att plugga distans sittandes i ett studentrum kan bli något av en utmaning, tycker Petter Lundberg.
– Det går men det är väldigt litet. 23 kvadratmeter, så det blir lätt att man börjar klättra på väggarna.
En vanlig situation för många av de studenter som stannar kvar på studieorten. Det här ställer högre krav på studenternas bostad, säger Linn Svärd som är vice ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer och ansvarig för frågor som rör bostadssituationen för studenter.
– Att man ska kunna ha en tyst plats att studera på. Generellt sett har lärosäten ansvar för studenters arbetsmiljö men jag tror inte att många följer upp det just nu.
Och fler studenter gör som Petter Lundberg och vänder åter hem, om man får tro Sveriges Förenade Studentkårer. För att hitta en bra plats att sitta och studera på kan bli knivigt på en del studieorter. Linn Svärd vittnar om att man fått signaler från studenter runt om i landet om att lärosäten helt enkelt stängt lokaler och läsesalar under pandemin.
– Vi har dialog med Sveriges universitets och högskoleförbund, och lärosäten har öppnat upp några salar i alla fall.
"Jag passar på nu"
Studier på distans och frånvaron av studiesociala aktiviteter påverkar dessutom många på flera sätt.
– Det gör att utbildningen blir något annat. Generellt, om vi talar om studenter under 25 år, så vill flera ha det studiesociala, säger Linn Svärd och fortsätter:
– Studentkårers aktiviteter begränsas. En del är innovativa och har gått över till digitala aktiviteter, men det är svårt att få en känsla för tillhörighet.
Petter Lundberg har under pandemin tagit tillfället i akt att komplettera sina studier med distanskurser på Komvux, för att kunna söka in på sjuksköterskeprogrammet.
– Jag passar på nu, säger han och tillägger att han kommer flytta tillbaka till studentrummet på heltid framöver.
– I och med att jag är engagerad i studentlivet så hoppas jag på bättre tider. Vi har ställt in oss på att när det här är över ska vi kunna öppna upp igen.