Annons
Nyheter

Studie: Alkohol aldrig bra innan 40

Det kan vara nyttigt med alkohol – men bara för lite äldre.
Om du är under 40 borde du däremot inte dricka alkohol alls, enligt en global studie.
Det finns inga hälsofördelar, i stället ökar risken för trafikolyckor, självmord och våldsbrott.
Vetenskap • Publicerad 15 juli 2022
Personer under 40 borde inte dricka alkohol, enligt en ny studie. Arkivbild.
Personer under 40 borde inte dricka alkohol, enligt en ny studie. Arkivbild.Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/TT

Det ska sägas direkt. Det är bara i små mängder som alkohol kan ha positiva hälsoeffekter för dem över 40 år.

Men innan man fyllt 40 är inte ens lite bra för hälsan enligt studien, som publicerats i tidskriften Lancet och som ibland andra CNN rapporterat om. I stället finns en ökad risk för alkoholrelaterade skador och dödsfall i exempelvis trafiken eller genom våldsbrott och självmord. Störst risk utgör alkoholen enligt studien för män i åldrarna 15–39.

Skydd i vissa fall

Annons

För den som är fullt frisk och över 40 kan alkoholen dock tvärtom vara bra för hälsan, eftersom små mängder – till exempel ett litet glas rödvin varje dag – kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och diabetes.

Därmed överväger enligt forskarna fördelarna, trots att alkoholen även bland äldre till exempel ökar risken för olika typer av skador.

– De sjukdomarna råkar vara väldigt vanliga dödsorsaker i en stor del av världen, säger Emmanuela Gakidou, professor vid University of Washington i Seattle och huvudförfattare till studien, till CNN.

– När man tittar på den samlade hälsoeffekten, särskilt bland äldre vuxna, visar det sig att en liten mängd faktiskt är bättre för dig än att inte dricka alls.

Får kritik

Resultaten får dock kritik från bland andra Colin Angus, alkoholforskare vid University of Sheffield. Han hänvisar i ett uttalande till att antalet alkoholrelaterade dödsfall i Storbritannien är 14 gånger högre i åldrarna 70–74 än för 20–24-åringar.

Den statistiken "motsäger påståendet i den här nya studien, att vi borde fokusera på drickandet i yngre åldersgrupper", säger han enligt CNN.

Emmanuella Gakidou hoppas dock att studien kan förändra synen på vår alkoholkonsumtion.

– Vårt budskap är enkelt: unga människor borde inte dricka, men äldre kan dra nytta av att dricka små mängder, säger hon enligt the Guardian.

– Det kanske inte är realistiskt att tro att unga vuxna kommer att avstå från att dricka, men vi tycker att det är viktigt att kommunicera de senaste rönen så att alla kan göra medvetna val kring sin hälsa.

Fakta: Studien

Forskarna utgick från alkoholrelaterade hälsoriskerna inom 22 olika områden, inklusive skador, hjärt-kärlsjukdom och olika cancerformer.

Utifrån det räknade de ut vid vilken mängd alkohol hälsoriskerna ökade jämfört med någon som inte dricker alkohol alls.

För män mellan 15 och 39 ökade risken redan vid en väldigt liten mängd och även kvinnor i samma åldrar behövde bara dricka lite alkohol för att hälsoriskerna skulle öka.

Studien bygger data från drygt 200 länder. Enligt forskarnas beräkningar drack 1,34 miljarder människor skadliga mängder alkohol under 2020.

Av dem som drack skadliga mängder var 59 procent i åldrarna 15–39.

Källa: Lancet, the Guardian, CNN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons