Nyheter

Studie: Invandrade döms hårdare för sexbrott

En ny studie tyder på att unga nyanlända döms på vagare grunder för sexbrott än svenska ungdomar. De bedöms också som mindre trovärdiga i förhör än svenska ungdomar, trots identiska förutsättningar.
Brott (TT) • Publicerad 3 april 2019
Studien tyder på att invandrade ungdomar döms hårdare. Arkivbild.
Studien tyder på att invandrade ungdomar döms hårdare. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Studien är gjord av Katrin Lainpelto, docent i processrätt vid Stockholms universitet. Hon har låtit domare och nämndemän ta del av identiska förutsättningar i ett påhittat sexuellt ofredande, med den enda skillnaden att i ena fallet har den misstänkte hetat Erik och varit infödd svensk, och i det andra Mudahafar, som talat bruten svenska. Bakgrunden till undersökningen är diskussionerna kring flyktingar och debatten kring nyanlända ungdomar som en särskild riskgrupp för sexualbrott.

"Jag har haft som mål att studera hur rättsstatsideal upprätthålls i en tid som präglas av förhöjd social oro kring en viss grupp i samhället, i detta fall gruppen nyanlända ungdomar", skriver Katrin Lainpelto i ett pressmeddelande.

Trots de identiska förutsättningarna har skillnader observerats i hur domarna och nämndemännen bedömer händelserna som beskrivs, och trovärdigheten hos de förhörda. Särskilt i nämndemannagruppen fanns skillnader i bedömningarna.

"Ett särskilt intressant resultat, som också var statistiskt signifikant bland både nämndemännen och domarna, var att deltagarna uppgav att de upplevde ett avsevärt större obehag inför det påstådda handlandet när de fick se förhöret med Mudhafar", skriver Katrin Lainpelto..

Johanna Cederblad/TT

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.