Annons
Nyheter

Sturgeon: Jag har inte gjort något brottsligt

Skottlands tidigare försteminister Nicola Sturgeon har under dagen varit frihetsberövad och förhörts under sju timmar av polis. På söndagskvällen kom beskedet att den tidigare toppolitikern släppts, rapporterar Sky News.
Storbritannien • Publicerad 11 juni 2023
Skottlands förra försteminister Nicola Sturgeon. Arkivbild
Skottlands förra försteminister Nicola Sturgeon. ArkivbildFoto: Jacquelyn Martin/AP/TT

"Att befinna mig i en sådan situation som jag gjorde i dag, när jag vet att jag inte har begått något brott är både chockerande och djupt plågsamt", skriver Nicola Sturegon i ett uttalande efter att hon på söndagskvällen släppts ur häktet.

Gripandet tidigare under dagen av Nicola Sturgeon var kopplat till en utredning om det Skotska nationalistpartiets (SNP) finansiering, enligt polisen.

Bedyrar sin oskuld

Annons

"Jag skulle aldrig göra något som kan skada SNP eller landet", fortsätter Sturegon i uttalandet och förklarar att det finns begränsningar för vad hon säga på grund av den pågående utredningen.

Men hon bedyrar sin oskuld i uttalandet: Jag vet att jag faktiskt inte är skyldig till att ha gjort något fel".

Utredningen som det handlar om gäller SNP:s finanser, närmare bestämt 600 000 pund (nästan 7,4 miljoner kronor) som var öronmärkta för en självständighetskampanj, men som misstänks ha använts på andra håll.

Brittiska medier var snabba med att få det bekräftat att det var Nicola Sturgeon som avsågs när polisen sände ut ett uttalande med texten: "En 52-årig kvinna har i dag, den 11 juni 2023, gripits och är misstänkt i samband med den pågående utredningen av SNP:s finansiering och ekonomi

"Kvinnan är i fängsligt förvar och förhörs", fortsatte uttalandet.

Den tidigare toppolitikern rapporteras sedan ha förhörts under sju timmar.

Skicklig politiker

Nicola Sturegon lämnade sin post som försteminister för Skottland och ledare för SNP i mars i år.

Avhoppet var överraskande, inte minst eftersom Sturegon av många ansetts vara en av Storbritanniens skickligaste politiker.

Hennes make Peter Murrell, som varit SNP:s kanslichef greps tidigare i år i samma polisutredning. Även partiets ekonomichef har varit frihetsberövad. Båda har dock släppts i avvaktan på vidare utredningsresultat.

Nicola Sturgeon tillträdde som regeringschef i november 2014, samtidigt som hon blev ordförande för SNP.

Fakta: Nicola Sturgeon

Nicola Sturgeon är född 1970.

Sturgeon var partiledare för Scottish National Party (SNP) fram till i mars i år.

Hon hade då suttit i det skotska parlamentet sedan 1999, då det inrättades i sin nuvarande form. 2014 blev Sturgeon Skottlands försteminister, en post hon lämnade i mars i år.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons