Annons
Nyheter

Sunderby sjukhus riskerar miljonvite

Patienter på Sunderby sjukhus utanför Luleå får vänta alldeles för länge på att läggas in på vårdavdelning. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) kräver nu snabb förbättring och hotar med stort vite för Region Norrbotten.
Sjukvård • Publicerad 2 mars 2022
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hotar med vite om inte Sunderby sjukhus i Norrbotten bättrar sig gällande väntetider. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Det råder platsbrist på läns- och närsjukhuset i Södra Sunderbyn, och patienter får vänta alldeles för länge på akuten. Det konstaterar Ivo i ett föreläggande riktat mot Region Norrbotten – nu kräver myndigheten bättring.

Senast den 31 maj ska minst 90 procent av alla patienter på akuten som är i behov av inneliggande sjukhusvård vara inskrivna på vårdavdelning inom fyra timmar från ankomst. Annars riskerar Region Norrbotten få betala vite om tio miljoner kronor.

Annons

"Vi gör allt vi kan för att skapa fler vårdplatser. Vi arbetar med både bemanning och arbetssätt. Det är en extremt ansträngd situation", säger Moa Bjerner, regionchefläkare inom Region Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Hon säger vidare att alla verksamheter i vårdkedjan måste hjälpas åt då akutmottagningen kan inte lösa problemet själva:

"Akuten har öppet dygnet runt och kan aldrig säga ”tyvärr, det är fullt och du får inte komma in”.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons