Annons
Nyheter

Svanberg om bonusar: Krävdes för att rädda Volvo

Volvos styrelseordförande försvarar beslutet att dela ut bonusar för krisåret 2020. Extrapengarna till lastbilsjättens chefer, 118 miljoner kronor, var nödvändiga för att "rädda företaget" enligt Carl-Henric Svanberg.
Ekonomi • Publicerad 7 mars 2021
Enligt Carl-Henric Svanberg, styrelseordförande för Volvo, var chefsbonusarna nödvändiga för att rädda företaget. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Hård kritik har riktats mot beslutet från både ägare och politiker. Dels tog bolaget emot 1,2 miljarder kronor i statsstöd under fjolåret, dels sade Svanberg i en intervju i mars att det inte skulle bli några bonusar. Men i maj – när pandemin härjade som värst – ändrades bolagets bonusvillkor, vilket öppnade för utbetalningar till vd Martin Lundstedt och andra Volvochefer.

Enligt Volvoordföranden befanns sig företaget i en kris under våren med en 90-procentig minskning av orderingången. Gällande bonusvillkor hade blivit omöjliga att uppfylla. De ändrades därför, som ett sätt att "kraftsamla".

Annons

– Det här handlade om att rädda företaget, och för det ville vi ha ett fungerande incitamentssystem. Det är kanske det viktigaste vi har för att snabbt klargöra vad som är prioriteringarna, säger han till Di.

Enligt Svanberg handlade det inte om belöningssystemet i sig, utan om "kraften som kommer när man inriktar de här målsättningarna”.

Att Volvo tagit emot skattepengar var inget skäl att göra några moraliska överväganden vid beslutet om de ändrade bonusvillkoren

– Vi reflekterade inte över statsstödet i det sammanhanget, säger Svanberg till tidningen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons