Annons
Nyheter

Svåra sammandrabbningar i Darfur i Sudan

Sudan • Publicerad 8 mars 2022
Motsättningar, strider och förtryck har länge präglat området i Sudans Darfurprovins. Här gränssoldater nära Seleah. Arkivbild.
Motsättningar, strider och förtryck har länge präglat området i Sudans Darfurprovins. Här gränssoldater nära Seleah. Arkivbild.Foto: Abd Raouf

Sammandrabbningar mellan folkgrupper i Sudans Darfurprovins har krävt flera dödsoffer. Enligt läkarkällor har 16 personer dödats och minst lika många skadats.

Oroligheterna bröt ut på måndagen i områden i västra Darfur. Motsättningar som utmynnade i våldsamheter var troligen mellan den regionala folkgruppen masalit och arabiska grupper.

Annons

En våg av våldsdåd har på senare tid åter sköljt över bergstrakterna i Darfurs gränsområden mot Tchad. Konflikterna rör ofta motsättningar om ägarrätt, och omkring 250 personer beräknas ha dödats i strider sedan i oktober.

Darfur sargades svårt av inbördeskrig som bröt ut 2003, där lokala folkgrupper ansåg sig förtryckta av regeringen i Khartum som då leddes av Omar al-Bashir. Över 300 000 dödades och minst 2,5 miljoner flydde sina hem i våldet som följde, enligt FN.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons