Annons
Nyheter

Svårt att komma till rätta med fusket

Från den 1 april ska uppsatser och examensarbeten passera ett elektroniskt system som kan avslöja plagiat. Det är ett sätt att minska fusket vid Växjö universitet. Förra året blev tolv studenter avstängda på grund av fusk, hittills i år har fem stängts av.
Nyheter • Publicerad 23 mars 2006
Ständigt nya studenter gör nya kampanjer nödvändiga. Magnus Källström och Mathias Larsson från Studentkåren är i gång med en ny. Foto: Ingemar Kroon
Ständigt nya studenter gör nya kampanjer nödvändiga. Magnus Källström och Mathias Larsson från Studentkåren är i gång med en ny. Foto: Ingemar KroonFoto: 

Ledningen för Växjö universitet och Studentkåren är överens om att man måste komma till rätta med fusket. Studentkåren har drivit flera kampanjer och i går var det dags igen. Garanterat ofarliga fusklappar delades ut, med information om vad som händer den student som plagierat texter eller samarbetat med andra på ett otillåtet sätt.

- Det behövs återkommande kampanjer för att man ska hålla i minnet vad som gäller. Vi vill öka medvetenheten, berätta att man faktiskt kan åka dit och att det är allvarligt. Alla vet nog inte att man kan bli avstängd i upp till ett halvår med indraget studiemedel, säger Magnus Källström.

Annons

Uppföljning

Utdelningen av små informationslappar och affischer som berättar om följderna av fusk är första steget i kårens antifusk-kampanj i vår. Det följs upp längre fram med broschyrer på strategiska platser och en avdelning på Studentkårens hemsida.

Tidigare kampanjer har gett goda resultat, men problemet är att studenter är en föränderlig skara. Det kommer hela tiden nya som måste informeras.

Många disciplinärenden handlar om plagiat, där studenter kopierat stora delar av sina uppsatser och examensarbeten från Internet och presenterat materialet som sitt eget. Men nu finns ett elektroniskt hjälpmedel som ska avslöja fusk. Enligt rektorsbeslut ska samtliga kandidat- och magisteruppsatser samt examensarbeten passera ett plagiatupptäckarsystem före examination.

- Det är ett ganska nytt system, och det har sina barnsjukdomar. Men en grupp lärare prövade det redan förra vårterminen, vi har gjort en utvärdering och vi ska göra en ny när terminen är slut, säger Elvi Richard.

Hon har som ordförande i grundutbildningsnämnden för HumSam arbetat med de här frågorna. Att antiplagiatsystemet ska vara till hjälp hoppas både universitetets personal och Studentkåren. Men även om det är bra att upptäcka när fusk har skett är det ännu viktigare att förebygga det.

- Vi måste vara väldigt tydliga med vilka spelregler som finns. Redan från första dagen måste studenterna få veta vad som gäller, säger Elvi Richard.

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons