Annons
Nyheter

BNP-utfall korrigeras: "Påverkar utsikterna"

Statistiska centralbyrån (SCB) meddelar att man gjort fel gällande senaste BNP-statistiken.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2023
BNP-utveckling 2021–2022 jämfört med föregående kvartal i procent (säsongsrensat). Reviderade SCB-siffror gällande fjärde kvartalet 2022.
BNP-utveckling 2021–2022 jämfört med föregående kvartal i procent (säsongsrensat). Reviderade SCB-siffror gällande fjärde kvartalet 2022.Foto: Anna-Lena Lindqvist/TT

Den tidigare angivna BNP-utvecklingen i faktiska tal höjs från tidigare minus 0,9 procent till minus 0,2 procent för fjärde kvartalet jämfört med motsvarande tremånadersperiod 2021.

– Det är en stor revidering som kommer att påverka utsikterna, säger storbanken SEB:s chefsstrateg Olle Holmgren.

"Betydligt mindre minskning"

Annons

Det är en sent inkommen uppdatering av en uppgift avseende utrikeshandeln som ligger bakom uppdateringen av siffrorna, enligt Jessica Engdahl, chef på sektionen för produkträkenskaper på SCB.

– Vi bedömde att storleken på uppdateringen var så pass stor att det motiverade en ny publicering där vi tar in den uppgiften, säger hon till TT.

När det gäller säsongsrensade värden gör man en ändring från tidigare minus 0,9 procent till minus 0,5 procent.

– Det ger inte en väsentligt annan bild av ekonomin, men det är en betydligt mindre minskning än det som vi gick ut med i tisdags, säger Engdahl.

Fortfarande fallande BNP

När BNP-utvecklingen på minus 0,9 procent presenterades tidigare i veckan uppgav SEB:s chefsstrateg att storbankens ekonomer förbereder en sänkning av deras BNP-prognos för i år.

– Jag skulle precis skriva en artikel om att vi skulle dra ner prognoserna, men jag får skriva om den lite nu, säger Olle Holmgren.

Hur mycket SCB:s korrigering kan påverka den nya prognosen är inte helt klart.

– Jag skulle vilja titta på detaljerna först, säger chefsstrategen.

Ändringen påverkar däremot inte bilden av att vi är på väg mot en period med fallande BNP, enligt Holmgren, och hänvisar bland annat till inköpschefsindex som kraftigt sjönk i februari.

– Det tyder fortfarande på att BNP kommer att fortsätta falla under första halvåret i år, så den stora bilden kommer inte att ändras, säger han.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons