Nyheter

Svensk matexport ökade med tre miljarder

Handel • Publicerad 2 april 2021
Svensk export jordbruksvaror och livsmedel ökade under 2020. Arkivbild.
Svensk export jordbruksvaror och livsmedel ökade under 2020. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Svensk export av jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk) ökade i fjol med tre miljarder kronor till 58 miljarder, motsvarande ungefär sex procent, jämfört med året före, rapporterar Jordbruksverket.

Handelsunderskottet minskade med totalt fem miljarder kronor, till 55 miljarder, eftersom importen påverkades av coronapandemin.

Enligt Jordbruksverket uppgick importen till 113 miljarder kronor, vilket är en miljard mindre än 2019. Främst är det värdet av kött och spannmål som har minskat.

Exporten till våra grannländer Norge och Danmark ökade, till Norge med 1,6 miljarder kronor och till Danmark med 310 miljoner. Exporten till Finland minskade däremot med 60 miljoner, främst beroende på minskad export för frukt, grönsaker, kaffe och kött.

Rättad: I en tidigare version framgick det inte att det handlar om handel med jordbruksvaror och livsmedel (exklusive fisk).

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.