GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svensk polis tackar nej till danska kameror

Ett dansk företag har erbjudit polisen i Skåne tio övervakningskameror för att få bukt med stenkastningen mot danska bilar. Men polisen har tackat nej.
Brott • Publicerad 31 juli 2021
Sedan i våras har 117 anmälningar om stenkastning mot danska bilar inkommit till polisen. Arkivbild.
Sedan i våras har 117 anmälningar om stenkastning mot danska bilar inkommit till polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt 117 anmälningar om stenkastning mot danskregistrerade bilar på E65 har inkommit till polisen under våren och sommaren.

I ett av fallen träffades en man så illa av en flygande sten som gick igenom vindrutan att han blev blind på ena ögat och fick tänder förstörda.

Sedan en vecka tillbaka har polisen mer resurser till förfogande för att utreda händelserna.

– Det är nu en särskild händelse i stället för en lokal insats. Vi arbetar fortfarande med förundersökningen, men om den kan jag inte berätta så mycket utåt. Det är ett digert arbete att sortera bland de här händelserna, 117 stycken, säger Ewa-Gun Westford.

Erbjudit kameror

TT: När var senaste stenkastningen?

– Vi är faktiskt inne på en vecka nu där vi inte har haft någon stenkastning alls. Det är det längsta uppehållet sedan allt började.

Danska TV2 rapporterar att ett danskt företag som tillhandahåller övervakningskameror erbjudit sig att sätta upp tio kameror längs E65.

Ingen misstänkt

Vd:n säger till danska TV2 att han är besviken på att svensk polis tackar nej till erbjudandet.

– Det har inte så mycket att göra med att det är två olika länder, det handlar om offentlig upphandling. Sedan är det otroligt komplicerat att få tillstånd att sätta upp kameror. Det är mycket att ta hänsyn till och det kan uppfattas som att människor blir filmade. Det låter sig inte göras helt enkelt, säger Ewa-Gun Westford.

De danska bilarna är oftast på väg till eller från färjan mot Bornholm i Ystad.

Mycket tyder på att den eller de som kastar förflyttar sig med bil och polisen har använt drönare, utan resultat.

– Vi har inga misstänkta ännu, säger Ewa-Gun Westford.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.