Annons
Nyheter

Svenska bilar fortsatt färglösa – vitt i topp

Svenska bilar är lika anonyma och färglösa som den svenska vintern – vitt, svart och grått dominerar.
En färgklick utgör orangea bilar som bryter mot trenden och ökar, visar en sammanställning från Transportstyrelsen.
Trafik • Publicerad 12 oktober 2022
Färglöst och blekt i svenska bilhallar och på vägar. Arkivbild.
Färglöst och blekt i svenska bilhallar och på vägar. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vitt är fortsatt den vanligaste färgen. Över 1,1 miljoner vita bilar rullar i dagsläget på de svenska vägarna: 17,8 procent av totalt 6,3 miljoner personbilar i landet. Det är en ökning med 14,7 procent sedan 2019.

Drygt hälften, 55 procent, av alla bilar går i vitt, svart eller någon grå nyans.

Annons

Samtidigt har endast en av 600 bilar den ovanligaste färgen av alla – lila. Ett annat tips för den som vill sticka ut i mängden är att satsa på mörkbrunt, den näst ovanligaste bilfärgen.

En tydlig trend är att färgglada bilar minskar och att bilar med anonyma färger som vitt, svart och grått ökar, konstaterar Transportstyrelsen. Mörkgrön var den färg som minskade mest mellan 2019 och 2022.

Ett undantag är orangea bilar som stick i stäv med trenden står för den största procentuella ökningen: 16,7 procent.

"Ökningen av orangea bilar är ett roligt inslag som sticker ut lite", konstaterar sektionschef Susann Dahlberg Karlsson på Transportstyrelsens hemsida.

Ofta har biltillverkarna spännande namn på sina bilfärger som "reef blue" eller "fusion red", konstaterar myndigheten. Statistiken grundas dock på de 24 olika färgval som finns i vägtrafikregistret, och som biltillverkarna angivit vid registreringen.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons