GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska charterresenärer säkra på Lesbos

På semesterön Lesbos har hundratals personer behövt evakueras. Vings och Apollos svenska resenärer är enligt charterbolagen i säkerhet.
Natur • Publicerad 24 juli 2022
Brandmän bekämpar skogsbranden på ön Lesbos i Grekland under lördagen.
Brandmän bekämpar skogsbranden på ön Lesbos i Grekland under lördagen.Foto: Panagiotis Balaskas/AP/TT

Fyra omfattande bränder har brutit ut i Grekland som följd av den rådande värmeböljan med temperaturer över 40 grader.

En av bränderna härjar på turistön Lesbos där runt 450 personer tvingats evakuera från en semesterort. Branden bröt ut under lördagsförmiddagen i Vatera som ligger på södra delen av ön.

Följer utvecklingen

Charterbolagen Ving och Apollo har för tillfället mellan 10-15 resenärer var på plats. De ska dock befinna sig på en annan del av ön.

– De befinner sig på resmål en bit ifrån där branden härjar just nu. Men vi följer såklart utvecklingen, säger Anna Hagberg som är presstalesperson på Ving.

– Ingen har påverkats vad vi känner till. Vissa tar sig ju runt på ön på egen hand och har inte bokat boende med oss, säger Sandra Miller Kinge som är presstalesperson på Apollo.

Stoppar inte nya resor

Gästerna ska ha informerats om läget och vilka områden som bör undvikas, enligt Anna Hagberg. Sandra Miller Kinge berättar att de samarbetar med myndigheterna för att hålla sig uppdaterade om det rådande läget.

– Det är ju vanligt med skogsbränder vid Medelhavet och de är duktiga på att hantera dem. Senaste informationen vi har fått är att de arbetar med branden och utvecklingen har inte blivit värre.

Hon uppmanar resenärer som känner sig oroliga att kontakta dem.

– Man kan ju se rök om man befinner sig på ön, säger hon.

Båda företagen meddelar att det i nuläget inte är aktuellt att stoppa resor till ön. Det finns dock alltid en evakueringsplan där personer kan förflyttas till nya boenden och resmål.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.