GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Svenska självkörande lastbilar på vägar i USA

Transport • Publicerad 23 juni 2022
2019 körde Einrids självkörande elektriska lastbil på allmän väg för första gången i Jönköping. Arkivbild.
2019 körde Einrids självkörande elektriska lastbil på allmän väg för första gången i Jönköping. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nu tillåts för första gången självkörande lastbilar på allmän väg i USA och först med att få tillstånd är det svenska logistikbolaget Einride.

Premiäråket med den självkörande och eldrivna så kallade poden är planerat till tredje kvartalet 2022. Den ska då förflytta varor på allmän väg i anslutning till vitvarujätten GE appliances anläggning i den lilla staden Selmer i Tennessee, meddelar bolaget.

"Einride Pod är en ny typ av fordon som aldrig tidigare setts på allmän väg i USA och tillståndet är en milstolpe för den amerikanska transportindustrin", säger vd Robert Falck i ett pressmeddelande.

2019 blev Einride först i världen med att få köra sina självkörande lastbilar på allmän väg, då i Jönköping. Förra året tog sig bolaget till USA och fick då bland annat GE Appliances och havremjölkstillverkaren Oatly som kunder.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.