Annons
Nyheter

Svenska valobservatörer: Lugnt och ungt

Många har befarat det värsta inför dagens amerikanska presidentval. Men svenska observatörer på plats i USA beskriver ett lugnt – och ungt – röstande.
USA • Publicerad 3 november 2020
Valobservatörerna och riksdagsledamöterna Johan Büser (till höger) och Lars Thomsson (till vänster).
Valobservatörerna och riksdagsledamöterna Johan Büser (till höger) och Lars Thomsson (till vänster).Foto: Privat

Våldsamheter vid vallokalerna, väpnade miliser som skrämmer väljare från att rösta, ett nytt inbördeskrig som hotar att bryta ut om den ena eller andra kandidaten ropar ut segern för tidigt. Farhågorna har i vissa fall varit större än vanligt inför dagens presidentval.

"Stor förväntan på valet"

Men riksdagsledamoten Johan Büser (S), som deltar i valet som observatör och svensk ordförande åt Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE), beskriver stämningen i Milwaukee i delstaten Wisconsin som lugn och förväntansfull.

Annons

– Det har varit väldigt lugnt och respektfullt. Jag pratade med en kvinna som satt i rullstol, som sade att om man inte tar sig hit och röstar ska man inte komma och klaga efteråt. Det finns en väldigt stor förväntan på valet, och väldigt många känner att deras röst faktiskt spelar roll, säger han.

Büser säger att han har lagt märke till att många av dem som kommer till vallokalerna är unga.

– Det kan handla om att det är fler unga som röstar, men också om att de äldre håller sig hemma och redan har förtidsröstat. Jag har reagerat på att det är så många unga som röstar, att det är en överrepresentation av dem, säger han.

"Förekommer rykten"

Margareta Cederfelt (M), även hon OSSE-observatör och riksdagsledamot, har en liknande bild av röstningen i Detroit i delstaten Michigan – som "väldigt lugnt och sansat".

– Jag har observerat många val genom åren. Ofta förekommer det rykten inför en valrörelse eller ett val, att det kommer att bli kravaller och blod kommer att rinna, och sedan visar det sig att det blev väldigt lugnt. Eller motsatsen, det sägs ingenting och så helt plötsligt smäller det till. Men jag har bara en ögonblicksbild av där jag befinner mig, säger Cederfelt.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons