Annons
Nyheter

Svenskar håller tillbaka resandet mest i Norden

Svenskarna har rört sig mindre i samhället än grannarna i Danmark, Norge och Finland under stora delar av pandemin – men inte under de första pandemimånaderna mars och april förra våren.
Coronaviruset • Publicerad 15 mars 2021
Rörligheten i det svenska samhället är fortfarande på en 20 procent lägre nivå än veckorna före pandemins utbrott, enligt statistik från Telia som bygger på analyser av anonym och aggregerad mobildata. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Det visar statistik som bygger på Telias analyser av anonym och aggregerad mobildata, rapporterar Svenska Dagbladet.

I mars och april förra året införde grannländerna hårda nedstängningar och just dessa månader var svenskarnas rörlighet mindre påverkad än grannarnas, enligt statistik som publicerats på Folkhälsomyndighetens hemsida.

Annons

Detta kan ha bidragit till en högre smittspridning i Sverige då, menar Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Umeå universitet.

– De tidiga åtgärderna påverkade mycket, och har tvingat fram att vi har behövt ha mobilitetsbegränsningar under en längre tid, säger han till tidningen.

Han menar också att Sverige inte fokuserat lika mycket på testning, smittspårning och karantänsregler som grannländerna och att det kan ha gjort det viktigare att hålla nere resorna.

Statistiken från Telia omfattar rörelser på minst 500 meter och ger ett mått på hur rörligheten förändrats jämfört med i mitten av februari 2020. Danmark är enligt statistiken det nordiska land där rörelsemönstren påverkats minst, sett till hela perioden.

Enligt Telias data var resandet i Sverige nere på en bottennivå kring årsskiftet och har därefter ökat, men det är fortfarande ungefär 20 procent mindre än veckorna före pandemins utbrott.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons