Annons
Nyheter

Svenskarna är mindre nöjda med sina resor

Resenärerna ger lägre betyg på sina resor med buss, tåg och flyg än tidigare i Svenskt kvalitetsindex årliga undersökning.
Flest klagomål handlar om förseningar och inställda avgångar.
Ekonomi • Publicerad 8 maj 2023
Flest klagomål handlar om förseningar och inställda avgångar. Arkivbild.Foto: Johan Jeppsson/TT

Svenskt kvalitetsindex mäter resenärers upplevelser av sina resor med buss, tåg och flyg, och konstaterar i årets undersökning att kundnöjdheten har minskat för samtliga transportslag.

Johan Parmler, vd för Svenskt kvalitetsindex, säger i ett pressmeddelande att det rör sig om ett tydligt steg tillbaka efter fjolårets uppgång, även om han poängterar att en del externa faktorer ligger utanför aktörernas kontroll.

Annons

Men det "påvisar samtidigt hur viktigt det är med transparent kundkommunikation. Här har branschen över lag mycket att förbättra", säger han.

En period med strejker i flygbranschen, väntetider i säkerhetskontroller, biljettstrul samt försenade och inställda tåg pekas ut som orsaker till resenärernas betyg.

Svenskt kvalitetsindex skriver också att kunderna på sistone kan ha fått högre krav på tillgänglighet och service.

"Det handlar inte längre bara om att ta sig från punkt a till b utan servicefrågor både före, under och efter resan har åter blivit viktiga. Detta är också en anledning till att branschen i stort tappar."

Fakta: Resenärerna i siffror

Fyra av tio har drabbats av förseningar.

Fyra av tio vill få sms med information om förseningar.

Tre av tio tycker att priset är viktigast.

Två av tio tycker att covid-19 fortfarande påverkar valet av sätt att resa på.

Undersökningen är genomförd med hjälp av intervjuer av 2 265 svenskar under perioden 16 mars–24 april.

Källa: Svenskt kvalitetsindex

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons