Annons
Nyheter

Svenskarna rekordrika – och skuldtyngda

Ekonomi • Publicerad 10 mars 2021
Svenskarna rekordrika, men knappast alla.
Svenskarna rekordrika, men knappast alla.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Mitt i pandemin har svenskarnas samlade förmögenheter stigit till rekordnivåer, både brutto och netto, det vill säga när skulderna räknats bort.

Orsaken är stigande aktiekurser och bostadspriser.

Annons

"Det är mycket anmärkningsvärt med tanke på hur årets präglats av pandemi, restriktioner och negativ tillväxt. Samtidigt måste man komma ihåg att skillnaderna mellan olika hushåll är stor och att alla inte fått del av den starka utvecklingen", skriver SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Under fjärde kvartalet ökade hushållens bruttoförmögenhet med närmare 900 miljarder kronor till nästan 24 500 miljarder kronor vid senaste årsskiftet. Stigande aktie- och bostadspriser men också ett rekordhögt nysparande förklarar rekordet, enligt SEB.

Men skulderna stiger också. I förhållande till hushållens inkomster är de nu på rekordhög nivå, men i relation till tillgångarna på en rekordlåg nivå, "vilket kan göra det svårt att avgöra hur stort problem skulderna är", skriver Jens Magnusson.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons