Svenskarna skidsugna trots krisekonomin
Titti Rodling, vd för SLAO, berättar att signalerna från skidanläggningarna nu är att bokningsläget är högt inför vintern.
– Förra året, under pandemin, hade vi rekord, och det slår vi inte. Men nu ser vi att bokningarna är jämförbara med 2019, säger hon, men vill inte ge några exakta siffror.
Trots det ekonomiska läget där många snabbt har fått rejält mycket mindre utrymme i budgeten blir det skidor för många även i vinter, konstaterar hon. Även danskar och finländare vill skida i de svenska backarna.
Prioriterar skidresan
– Det finns ett stort intresse för skidåkning i Sverige. Man prioriterar att göra sin resa.
Men SLAO följer förstås läget, berättar hon. Det kan ju vara så att skidåkarna snålar in på uteluncher och tar med matsäck i stället.
– Vi ser ju bara bokningarna, inte beteendena då man är på resan.
Hon kan inte säga något generellt om hur det är med priserna för skidresan. En del anläggningar har höjt sina priser, men inte alla.
– Det är många som har gjort stora investeringar, vi kan se att de har höjt priserna. Men vi kan inte säga något om hur mycket.
Elpriser slår olika
De höga elpriserna slår olika mot anläggningarna.
– De större har långa elavtal med fasta priser. De som drabbas värst är de mindre hemmabackarna i södra Sverige.
Under pandemin lättade många skidanläggningar på avbokningsreglerna, för att folk skulle våga boka.
Något generellt i den vägen är inte aktuellt nu, förklarar hon, när det i stället är kostnadsökningar och inflation som kan få folk att tveka.
– Men flera av våra medlemmar har kvar särskilda regler för att kunna boka tryggt, där man köper en slags försäkring för att kunna avboka, säger Titti Rodling.