Annons
Nyheter

Svenskt-turkiskt Natomöte närmar sig

Det stundande mötet mellan Sverige och Turkiet om det svenska Natomedlemskapet kommer att ledas av president Erdogans nye säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic.
Politik • Publicerad 13 juni 2023
Mötet äger rum i Ankara. Arkivbild.Foto: Leo Sellén/TT

Sveriges delegation leds av UD:s kabinettssekreterare Jan Knutsson, och även chefsförhandlare Oscar Stenström kommer att vara med.

Mötet mellan Sverige, Turkiet och Nato sker på onsdag i Ankara och syftet är att diskutera Sveriges Natomedlemskap och hur det går med att uppfylla punkterna i det överenskomna memorandumet länderna emellan.

Annons

Inga ministrar deltar utan länderna möts på tjänstemannanivå.

Det turkiska presidentkansliets kommunikationsstab skriver på Twitter att Kilic leder Turkiets delegation. Kilic sade i en tv-intervju på söndagen att Sverige nu är närmare ett ja från Turkiet än man var för ett år sedan. Men han poängterade samtidigt att det fortfarande finns saker att diskutera.

Från Nato deltar generalsekreterare Jens Stoltenbergs stabschef Stian Jenssen, och Finland skickar Jukka Salovaara, motsvarande kabinettssekreterare på finländska utrikesdepartementet.

Ungern och Turkiet är de enda två länder som fortfarande inte godkänt Sveriges Natomedlemskap. Turkiet har bland annat krävt hårdare tag mot PKK och utlämningar av personer som landet klassar som terrorister. Att Sveriges nya terrorlag som förbjuder deltagande i terroristorganisation nu trätt i kraft har inte uppgetts räcka för ett godkännande.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons