Annons
Nyheter

Sverige är randigt – sydost fortsatt torrlagt

Sverigekartan över grundvattennivåerna är randig: Rikligt med grundvatten i väst och varning om fortsatt risk för vattenbrist i sydöst. Men efter den senaste tidens omfattande regn har flera varningar kunnat plockas bort.
Natur • Publicerad 15 augusti 2023
Avvikelse – jämförelse med nivåer för samma vecka 1961–2022.
Avvikelse – jämförelse med nivåer för samma vecka 1961–2022.Foto: Johan Hallnäs

Gotland utmärker sig som Sveriges för närvarande enda län med ovanligt låga nivåer, både i små och stora grundvattenmagasin.

– Tittar man på vår grundvattennivåkarta kan man se att den är randig från väst till öst. Regnen har undvikit sydostkusten och Öland och Gotland, säger hydrogeolog Eva Hellstrand vid Sveriges geologiska undersökning (SGU).

Annons

Den här veckan utfärdas en varning om risk för vattenbrist på grund av låga grundvattennivåer i de stora vattenmagasinen i Kronobergs och Kalmar län samt på Gotland. Risken finns även i små magasin i dessa tre län plus i delar av Blekinge.

Kontrastrikt i Kronoberg

Men Eva Hellstrand understryker att det kan skilja sig mycket inom ett och samma län.

– Exempelvis Kronobergs län satt vi och diskuterade, där har man jättemycket vatten i västra delen och vattenbrist i östra delen inom samma län. Vi har valt att ha kvar varningen i Kronobergs län, men vi räknar med att kunna ta bort den om någon vecka.

När det gäller Kalmar län och Gotland tror hon att varningen kommer att ligga kvar ett tag till.

– Det är en normal bristregion kan man säga. Och nu blir kontrasten jättestor när det har regnat så enormt mycket på västkusten, säger Eva Hellstrand.

Tidig återhämtning

I tre län är det ovanligt höga grundvattennivåer i små magasin. Det gäller delar av Dalarna, Jämtland och Gävleborgs län. I stora delar av Norrland är nivåerna nära medel eller ganska höga i både små och stora magasin. Men i Norrlands kustland är nivåerna ganska låga i de små magasinen.

– Det här blöta sommarvädret har verkligen gjort sitt till för grundvattennivåerna, säger Eva Hellstrand.

Enligt SGU kommer återhämtningen av grundvattennivåerna i delar av landet historiskt tidigt.

– Vi brukar inte se den här återhämtningen förrän in på hösten – i oktober-november brukar det vara på de här nivåerna. Det är väldigt ovanligt att det är så höga nivåer.

Fakta: Grundvatten

Grundvatten finns nästan överallt under markytan, till exempel i jordlager eller i sprickor i berggrunden och brukar delas in i små och stora grundvattenmagasin.

De stora grundvattenmagasinen är ofta rullstensåsar, där mycket vatten samlas. De reagerar långsamt på vädrets växlingar, som torka.

De små grundvattenmagasinen finns exempelvis i moränmark eller urberg. De kan snabbt torka ut om uttaget av vatten är stort och det inte kommer nederbörd.

De stora magasinen är, relativt sett, inte så många. Men nästan hälften av Sveriges befolkning får kommunalt vatten därifrån.

De små magasinen används av enstaka kommuner, men framför allt i enskilda brunnar. Cirka en miljon svenskar får vatten till sitt permanentboende från egen brunn.

Lite mer än hälften av befolkningen får kommunalt vatten från sjöar eller vattendrag, inte från grundvattnet. Dessa kommuner kan ändå behöva införa bevattningsförbud ibland, för att ledningssystemet inte klarar en väldigt hög förbrukning.

Källa: Sveriges geologiska undersökning

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons