Annons

Sverige bidrar till återuppbyggandet av Ukraina

Sverige ska bidra med 70 miljoner kronor till att bygga upp krigsförstörda Ukraina på nytt.
Ukrainakriget • Publicerad 5 juli 2022
Biståndsminister Matilda Ernkrans. Arkivbild.
Biståndsminister Matilda Ernkrans. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT

På måndagen meddelade Ukrainas premiärminister Denys Sjmyhal att återuppbyggandet av landet beräknas kosta 750 miljarder dollar eller 7 760 miljarder kronor. En summa som motsvarar den svenska statsbudgeten gånger sex.

På plats på Ukrainas återhämtningskonferens i Schweiz är Sveriges biståndsminister Matilda Ernkrans (S). Nu meddelar hon att Sverige ska bidra med 70 miljoner kronor i återuppbyggandet.

Annons

– Det här är ett startskott som visar på Sveriges fortsatta engagemang för Ukraina. Det är viktigt att bidraget fördelas utifrån Ukrainas behov och vad de kan ta ansvar för, säger Ernkrans till TT.

Hon framhåller att Sverige är en långsiktig partner till Ukraina. Sedan Rysslands invasion startade i februari har Sverige bidragit med cirka 4,2 miljarder kronor till Ukraina.

Arrangörer och deltagare vid konferensen har lyft behovet att lägga grunden för återuppbyggandet av landet i god tid. Som exempel tas den framgångsrika Marshallplanen som bidrog till Västeuropas återhämtning efter andra världskriget upp.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons