Annons
Nyheter

Sverige har fått 131 nya naturreservat

Antalet naturreservat fortsätter att öka i Sverige. Men framför allt är det ytan av skyddade områden som under 2020 växte stort – särskilt i haven.
Natur • Publicerad 13 mars 2021
Kronprinsessan Victoria vandrade genom Jämtgavelns naturreservat i Ånge 2019. Nu har Sverige fått ytterligare 131 nya naturreservat. Arkivbild.
Kronprinsessan Victoria vandrade genom Jämtgavelns naturreservat i Ånge 2019. Nu har Sverige fått ytterligare 131 nya naturreservat. Arkivbild.Foto: Pontus Lundahl/TT

Under förra året fick Sverige 131 nya naturreservat med en total yta av 159 000 hektar, rapporterar Naturvårdsverket.

2019 var antalet nya naturreservat 181 stycken på en yta av 45 000 hektar och 2018 bildades 193 reservat på 78 000 hektar.

Annons

"Det tillkom färre nya naturreservat under 2020 än under de senaste åren, men i gengäld var ökningen av skyddad areal väldigt stor. Det mesta av ökningen, 133 000 hektar, är marina reservat, det vill säga havsmiljöer", säger Maano Aunapuu, enhetschef på Naturvårdsverket i ett pressmeddelande.

Naturreservat är till för att skydda värdefull natur och sällsynta arter för att bevara biologisk mångfald. Men de ska också säkra människors tillgång till attraktiva områden för rekreation, friluftsliv, fågelskådning och andra naturupplevelser.

"En rik biologisk mångfald med ekosystem i balans är en förutsättning för ett hållbart samhälle och vårt liv här på jorden. Att skydda värdefull natur är därför bokstavligen livsviktigt", säger Maano Aunapuu.

Flest nya reservat fick Dalarnas län, 15 stycken, följt av Norrbotten med 14. Störst utökad yta hade Skåne med drygt 59 000 hektar, följt av Stockholm med 58 700. I båda dessa län är nästan hela ökningen marina reservat.

Några nya naturreservat

Stor-Almselberget i Västerbotten:

Ett stort sammanhängande område som nästan uteslutande består av gammal orörd naturskog. Området har sluttningar med mycket grova granar och i området finns även den sällsynta osttickan på döda träd.

Borgundaberget i Västra Götaland:

Ett unikt platåberg med orörda branter och värdefulla lövskogsmiljöer. Här finns en unik och artrik flora av ängssvampar. Reservatet ska få en vandringsled med möjlighet att se ända till Omberg på andra sidan Vättern.

Lomsmuren och Kolarsjöbäcken i Gävleborg:

Lomsmurens våtmark är en av landets mest skyddsvärda myrar med många sällsynta fåglar och växter. Kolarsjöbäcken har tallar som är över 300 år och bäcken är ett av länets viktigaste vatten för flodpärlmussla.

Ottenby rev i Kalmar:

Ett marint reservat som omger Ölands södra udde. Kalkstenshällar ger unika förutsättningar för arter och miljöer även under vattnet, som såg- och blåstång, stora rödalgssamhällen, täta musselbankar och ett stort antal fiskarter.

Källa: Naturvårdsverket

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons