Annons

Sverige tillbakavisar USA:s uppgifter om hot

USA:s FN-ambassadör Linda Thomas-Greenfield sade i ett anförande i FN:s generalförsamling att Ryssland hotar att invadera Sverige och Finland.
Enligt försvarsminister Peter Hultqvist finns det ingen militär aktivitet som tyder på att uppgifterna stämmer.
Ukrainakriget • Publicerad 3 mars 2022
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter möte i Försvarsberedningen om finansieringen av försvaret.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) håller pressträff efter möte i Försvarsberedningen om finansieringen av försvaret.Foto: Christine Olsson/TT

– Nu ser vi inga truppansamlingar eller aktiviteter som tyder på detta, men det är inte detsamma som att vi bara kan avfärda den här typen av uppgifter, säger Hultqvist.

Han poängterar att informationen från USA kommer att kontrolleras grundligt.

Annons

– Det här är uppgifter som vi grundligen kommer analysera och kontrollera och följa upp, vad de bygger på. Men det är så att i tidigare riksdagsbeslut anges att ett angrepp mot Sverige kan inte uteslutas.

På frågan om USA kan ha annan information än Sverige så svarar Peter Hultqvist att det är något regeringen får återkomma till.

– Vi följer mycket noga underrättelsemässigt det som händer omkring oss.

Linda Thomas-Greenfield gjorde uttalandet under onsdagen i samband med att FN-länderna höll ett extrainsatt möte där man fördömde president Vladimir Putins agerande. Förutom Ryssland röstade Eritrea, Nordkorea, Syrien och Belarus nej till resolutionen.

USA:s FN-ambassadör sade att Rysslands president fortsätter att eskalera situationen i Ukraina.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons