Sveriges handelsrelationer med Asien läggs om
"Tidigare etablerade handelsvägar måste utvärderas i takt med att Kina hanterar sin haltande ekonomi och där andra ekonomier och marknader ges möjlighet att ersätta den kinesiska rollen i regionen. Det innebär att exporten till Asien endast växer långsamt i år och i inledningen av 2024, för att sedan åter nå en hög tillväxt när läget i regionen är mer stabiliserat", skriver Business Sweden i en konjunkturrapport.
Business Sweden kallar det som pågår i Kina en ekonomisk frikoppling från resten av världen, där det är svårt att peka ut vinnare och förlorare. Men man ska räkna med en mindre effektiv världshandel och dyrare varor, enligt organisationen.
Tillväxten för svensk varuexport totalt beräknas i år falla till 0 procent, ned från 4,2 procent 2022. För tjänsteexporten blir det ett tillväxtras från 14,7 till 2,0 procent.
Återhämtningen 2024 antas bli 0,9 procent följt av en tillväxt på 2,7 procent 2025 för varuexporten. För tjänsteexporten räknar Business Swedens ekonomer med en fortsatt inbromsning 2024, ned till 1,2 procent i tillväxt, följt av en återhämtning till 2,5 procent 2025.
Fakta: Global tillväxt antas bromsa in 2024
Business Sweden – som ska främja svenska företag i utlandet och internationella företag i Sverige – räknar nu med att den globala tillväxten fortsätter bromsa in 2024, till 2 procent. Detta sker efter årets inbromsning till 2,5 procent i global tillväxt.
Återhämtningen som Business Sweden ser framför sig 2025 blir mjuk, med en global tillväxt på 2,9 procent, enligt prognosen.
Den räntekänsliga och exportberoende svenska ekonomin antas krympa med 0,9 procent i år och tillväxten 2024 stannar på 0,5 procent, enligt Business Sweden.
Källa: Business Sweden, "Inbromsning i världsekonomin – Globala ekonomiska utsikter" (September 2023)