Annons
Nyheter

Swedbank krävs på miljardbelopp

Pensionsmyndigheten kräver Swedbank på 4 miljarder kronor på grund av att banken har agerat förvaringsinstitut för fonden Optimus High Yield som ingick i Falcon Funds-härvan.
Ekonomi • Publicerad 1 juli 2022
Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/ TT

Banken skriver vidare att den nu avsätter "relevanta resurser" för att hantera ärendet och svara Pensionsmyndigheten, men inte gör någon reservering med anledning av kravet.

"Vi kommer att gå igenom och värdera kravet som riktas mot banken som förvaringsinstitut", säger Jens Henriksson, vd och koncernchef i Swedbank i pressmeddelandet.

Annons

Pensionsmyndigheten stoppade insättningarna i det Maltabaserade bolaget Falcon funds 2016, efter att man upptäckt att miljardbelopp som tillhörde svenska pensionssparare försvunnit från fonderna, däribland Optimus High Yield.

I oktober 2020 fälldes flera av männen bakom bolaget i hovrätten och dömdes till långa fängelsestraff och stora skadestånd till staten. I juni 2022 skärptes straffen för två av männen.

Swedbank agerade förvaringsinstitut för fonden under åren 2012–2015. Banken skriver på sin hemsida att dess förvaringsinstitutstjänst förvarar en fonds tillgångar och granskar bolagets rutiner och system för förvaltning och administration.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons