Annons
Nyheter

Sydafrikansk virusvariant i nio regioner

Coronaviruset • Publicerad 11 mars 2021
Nio av Sveriges 21 regioner uppger att de har bekräftade fall av den sydafrikanska varianten av coronavirus. Arkivbild.Foto: Adam Ihse / TT

Nio av landets 21 regioner har nu bekräftade fall av den sydafrikanska varianten av coronaviruset. Det framgår av en kartläggning som Sveriges Radio Ekot har gjort.

Bland annat bekräftades fyra fall i Uppsala i veckan och tio i Skåne. I måndags hade Stockholms region 19 fall:

Annons

– Vi har ett antal av den sydafrikanska varianten och långt ifrån alla är kopplade till resa. Vi tar allvarligt på det här i och med att det inte är het utrett om vaccinet ger exakt samma skydd om man har den sydafrikanska varianten eller inte, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm, till Ekot.

Stockholm, Gävleborg och Västmanland har dessutom bekräftade fall av den brasilianska coronavarianten.

Mycket tyder nu på att regioner med den sydafrikanska eller den brasilianska mutationen, är betydligt fler än vad som har bekräftats. Enligt Folkhälsomyndigheten har minst 17 regioner möjliga fall av något av dessa virusvarianter.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons