GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sydney rustar för nya coronademonstrationer

De centrala delarna av Australiens största stad Sydney har belägrats av runt 1 000 poliser som ska förhindra nya demonstrationer mot stadens hårda coronarestriktioner. Demonstranter riskerar böter på över 600 000 kronor.
Australien • Publicerad 31 juli 2021
Runt 1 000 poliser ska förhindra nya coronaprotester i Sydney.
Runt 1 000 poliser ska förhindra nya coronaprotester i Sydney.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT

Femmiljonersstaden har sedan i juni levt under kraftiga restriktioner, som inte ser ut att ta slut på länge. Smittspridningen har inte avtagit och på lördagen rapporterades 210 nya fall, den näst högsta siffran under det pågående utbrottet av deltavarianten.

Hos vissa har tålamodet börjat ta slut och förra helgen drabbade demonstranter samman med polis när några tusen tågade i en olaglig protest genom staden. Minst omkring 60 personer greps och 300 har hittills fått böter.

Lugnt i city

För att förhindra liknande scener den här helgen har centrala Sydney spärrats av under lördagen och omringats av poliser. Dessutom patrullerar poliser vid förorternas tågstationer för att förhindra eventuella demonstranter från att ta sig in till city.

För den som ändå skulle lyckas demonstrera väntar böter på 100 000 australiska dollar, motsvarande drygt 630 000 kronor, rapporterar ABC News. Under tidig eftermiddag hade polisen dock inte rapporterat in någon större incident och såväl ABC News som Sydney Morning Herald skriver att deras utsända inte sett några demonstrationer i centrala Sydney.

Lockdown i Brisbane

En opinionsundersökning av australiska Utting Research visar att bara sju procent att invånarna stödjer demonstranterna, rapporterar Reuters. I stället stöttar de poliserna.

– Det är fantastiskt att se att poliserna upprätthåller säkerheten. Vi måste stanna hemma och få kontroll på viruset, säger en kvinna till ABC News.

Även i Australiens tredje största stad, Brisbane, införs restriktioner efter att sex nya smittofall registrerats på lördagen. Det handlar om en tre dagar lång lockdown som berör flera miljoner människor i Brisbane och flera andra området i delstaten Queensland.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.