Annons
Nyheter

Symboliskt försök att återupprätta aborträtten

USA • Publicerad 16 juli 2022
Representanthusets talman Nancy Pelosi. Demokraterna har gjort ett första försök att lagvägen skydda fri abort på federal nivå i USA.
Representanthusets talman Nancy Pelosi. Demokraterna har gjort ett första försök att lagvägen skydda fri abort på federal nivå i USA.Foto: Mariam Zuhaib/AP/TT

Representanthuset har röstat för att återupprätta den federala aborträtten i USA. Det är det första försöket från Demokraternas sida att lagvägen blockera Högsta domstolens beslut om att upphäva den tidigare vägledande domen "Roe mot Wade".

Lagförslaget har dock liten chans att bli lag då stöd saknas i senaten. Det har dock en symbolisk betydelse allt eftersom politiker, guvernörer och jurister försöker hantera konsekvenserna av HD:s beslut.

Lagförslaget röstades igenom med siffrorna 219–210. Även ett lagförslag som förbjuder straff mot kvinnor och barn som reser till en annan delstat för att genomföra abort, röstades igenom.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons