Annons
Nyheter

Taiwan: Kinesisk militär är kvar

Kinesiska stridsfartyg och militärplan befinner sig fortfarande i närheten av Taiwan, enligt det taiwanesiska försvaret. Kina sade sig tidigare ha avslutat den storskaliga övning som hölls runt ön under helgen.
Kina/Taiwan • Publicerad 11 april 2023
Denna skärmdump från Kinas statliga tv-kanal CCTV visar kinesiska flygplan som deltog i helgens övning.
Denna skärmdump från Kinas statliga tv-kanal CCTV visar kinesiska flygplan som deltog i helgens övning.Foto: CCTV via AP/TT

Kina har under helgen gjort en stor styrkedemonstration i form av en tre dagar lång militärövning runtom Taiwan. På måndagen sades det dock från Peking att övningen hade avslutats "på ett framgångsrikt vis".

Vid klockan elva på tisdagsförmiddagen följde den taiwanesiska militären hur kinesiska militärflygplan korsade den så kallade medianlinjen i sundet mellan Taiwan och Kina, "från norr, centralt och söderifrån". Totalt säger sig Taiwan ha siktat 26 flygplan.

Annons

Kinas övningar har varit en reaktion på Taiwans president Tsai Ing-Wens besök i USA förra veckan, vilket Kina tidigt varnade för skulle få följder. Under helgen siktades tolv stridsfartyg och totalt 91 militära flygplan från Kina. Flygplanen lyfte bland annat från det kinesiska hangarfartyget Shandong. Kina simulerade anfall mot ön och landets propagandamedier beskrev det som att militären tränade på att omringa Taiwan och upprätta en blockad i luften.

Taiwans president Tsai anklagade tidigare Kina för att använda öns kontakter med USA som en förevändning för att rubba säkerhetsläget i regionen.

"Även om Kinas militärövning har avslutats så kommer vår militär och nationella säkerhetsstyrka hålla sina ställningar och försvara landet", skrev hon på Facebook på måndagen.

Fakta: Taiwan

Taiwan består av en huvudö och flera mindre öar i Stilla havet, öster om det asiatiska fastlandet. Nationen fungerar i praktiken som en självständig och demokratisk stat, men erkänns som sådan av endast en handfull länder. Kina ser Taiwan som en utbrytarregion som ska ingå i Kina.

Konflikten går tillbaka till 1949, då det kinesiska nationalistpartiet Kuomintang under ledning av Chiang Kai-Shek retirerade till Taiwan efter inbördeskriget mot kommunisterna. Taiwan, som formellt benämns som Republiken Kina, representerade Kina i FN fram till 1971, då kommunistregimen i Peking tog över den funktionen. Sedan dess har Taiwan varit diplomatiskt isolerat, men tack vare en utvecklad exportekonomi och högteknologisk industri har landet klarat sig bra ändå.

Landet styrs sedan 2016 av Demokratiska progressiva partiet (DPP), med president Tsai Ing-Wen. DPP förespråkar formell självständighet, medan Kuomintang säger nej både till självständighet och ett enande med Kina.

Kina accepterar inte att andra länder har relationer med både Peking och det taiwanesiska styret i Taipei.

TT
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons